Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
 

Riesling smagning eXtreme Kommenter denne vinsmagning/nyhed

30-04-2007
| More

En herlig lørdag var undertegnede inviteret til en imponerende riesling smagning. 29 vine stod klar på programmet og dertil syntes værten, at vi skulle have et ekstra sæt, samt 3 røde til sidst. Hermed noter på 31 riesling vine.


Disse fantastiske vine - heriblandt nogle af tyskland største - kombineret med en lind strøm af fabelagtige retter samt godt seskab gjorde denne dag til noget rigtig stort.

Først lagde vi ud med en starter i magnum:

Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Auslese Trocken 1986, Mosel - Sahr - R
Pærejuicefarvet kulør. Sødlig frugtig næse med petroleum. Halvtør i munden med bitre toner. Afsluttes med en middellang eftersmag.
Lidt vanskelig at blive klog på.

1. Sæt, tør tysk:

Johannishof Berg Rottland 1. Gew. 2005, Rheingau
Meget lys kulør. Lækker mineralsk næse og med toner af citrus. Lækker og lidt eksotisk stil. Rigtig tør og en herlig lang eftersmag, hvor mineralerne rigtig fornemmes. Afsluttes med en eftersmag som har herligt fat i struben.

Keller RR Riesling Trocken 2005, Rheinhessen
Lys farve. Først en kraftig næse af svovl. Dog aftager denne efter lidt tid i glasset og går over i en mere mineralsk stil med toner af æbler og hyldeblomst. Lækker tør og sprød i munden. Godt slebet og en eftersmag på over 40 sek.

E. Schönleber Monziger Halenberg 1. Gew. 2005, Nahe
Cremet næse og en lidt landlig stil. Rund og blød i munden. Slet ikke så tør som de to foregående. Ikke bidende mineralske toner (som jeg ellers sætter pris på). Elegant, poleret, sammenhængende og letdrikkelig.

2. sæt, tør Østrig:

Geyerhof Riesling Goldberg 2005, Kremstal
Overraskende gul farve. Slet ikke så lys og ungdommelig kulør som de andre i sættet. Voldsom kraftig, eksotisk næse med frugt der vælter op af glasset. Uhyggelig stram, når den lige kommer i munden, hvorefter den forsvinder lidt. Herefter kommer den tilbage med stram tanin og brændte toner, som holder ved meget længe. Meget voldsom vin, og så vidt jeg husker 14,5% vol! Måske lige voldsom nok.

Nigl Privat 2005
Meget lys. Elegant og middel kraftig næse med citrus, hyldeblomst og den klassiske, mineralske sliksten. God struktur og tørhed i munden, som afsluttes med en herlig lang eftersmag. God hamonisk sag.

Nigl Reserve 2002
Igen en yderst lys farve. Farven antyder ikke en vin der er 5 år. Næsen derimod er ret eksotisk frugtig med ananas og æbler. Der er også begyndende petroleum. I smagen er tørheden, mineralerne samt frugten godt kombineret og afsluttes med en lang cremet eftersmag.

Endnu en løsgænger:

Heyman Löwenstein Uhlen Rothlay 2005
Yderst indbydende næse. - Slikagtig og sød. I munden er vinen i starten rund og cremet, hvorefter den bevæger sig over i den stramme mineralske stil, hvor eftersmagen bare varer ved. Meget rank og alt i alt et yderst lækker bekendtskab.

3. Sæt - spätleser Mosel

R & H Knebel Winniger Röttgen Alte Reben 2005
Røget og lodden næse med et lille snert af mineraler. Cremet og prikkende i munden og en lang fyldig eftersmag. Meget kulsyre i vinen, som blev åbnet 3 dage forinden!!! Lækker vin...

Christoffel Erben Ürziger Würzgarten Spätlese 2005
Anelse lukket i næsen. Der kan lige fremtvinges svage toner af citrus og gær. Smagen er derimod virkelig lækker. I starten brusende, hvorefter den bevæger sig over i en cremet, fyldig og finpoleret stil. - Ærgeligt at næsen trækker sådan ned.

Zilliken Saarburger Rausch Spätlese 2005
Røget og landlig næse. Ultrafed i munden, elegant og frugtig. Eftersmagen er lang, men har nogle syrlige - for mig mærkelige - toner.

4. Sæt spätleser Mosel:

Schloss Lieser Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Spätlese 2005
Gær i næsen - fesen. Derimod super lækker i munden. Cremet og stor fylde i starten - forsvinder lidt, hvorefter den kommer tilbage med en meget lang eftersmag med stor fylde.

JJ Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2005
Elegant næse med hyldeblomst og citrus. Frisk og feminin i munden. Rank, elegant og cremet. Utrolig flot sammensat og en eftersmag på over 50 sekunder. Lækker!

JJ Prüm Graacher Himmelreich Spätlese 2005
Næse med gær og svovl. Brusende i munden - meget kulsyre. Fed, cremet og ren med en vanvittig lang eftersmag. Mere fylde end Wehlener Sonnenuhr, men knap så meget elegance.

5. Sæt, spätleser Rheingau:

Johannishof Berg Rottland Spätlese, Rheingau 2005
Lys farve. Frugtig, eksotisk næse. Stilren og præcis i munden og en vildt lang eftersmag. Kort og godt en super vin.

Robert Weil Kiedricher Gräfenberg Spätlese, Rehingau 2005
Røget i næsen med toner af hyldeblomst. Kæmpe krop med meget kulsyre. Valpet - alligevel god elegance. Stor vin. Kan sikkert sagtens åbnes en uge inden den skal drikkes.

6. Sæt, spätleser Nahe:

Dönnhoff Schlossböckenheim Kupfergrupe Spätlese 2005
For mig en af aftenens bedste vine.
Super elegance i næsen med lidt mineralske toner og citrus. Stilren, præcis og fyldig i munden. En fantastisk elegance og godt sammensat. Eftersmagen varer bare ved. Ud i køkkenet og tømme spyttespanden og vinen kan stadig smages, da jeg kommer retur. (og nej, jeg bevæger mig ikke hurtigt).

Emrich Schönleber Monziger Halenberg Spätlese 2005
Frugtig og eksotisk næse med æbler. Stor krop, men ikke så elegant som Kupfergrube. Mere sød og slikagtig.

7. Sæt, Ældre Johannishof:

Johannishof Berg Rottland Spätlese, Rheingau 1997
Så går vi over i den mere grønne farve. Mindre kraftig næse med petroleum. middel krop med god elegance. Let drikkelig med en middellang eftersmag, hvor der fornemmes lidt syrlighed.

Johannishof Johannisberger Klaus Spätlese, Rheingau 1989
Grønligt skær. Kraftig næse med petroleum og marcipan. Syrlig og ikke klassisk spätlese stil i munden. Faktisk fornemmes lidt tørhed? Specielt bekendtskab.

8. sæt ausleser Mosel:

JJ Prüm Graacher Himmelreich Auslese 2005
Frugtig næse med mineraler, æbler, pære og stikkelsbær. Cremet, fed og alligevel let stil med god elegance. Ren, rank, godt sammensat og en fantastisk lang eftersmag.

Christoffel Erben Ürziger Würzgarten *** Auslese 2005
Landlig og røget næse. Lidt prikkende. Fed og elegant i munden. Eftersmagen kan dog ikke hamle helt op med forgængeren Prüm.

Karlsmühle Kaseler Nies'chen Auslese Lange GK 2005
Frugtig næse med honning og hyldeblomst. Den fedeste og mest fyldige i dette sæt og en eftersmag som bevarer det fyldige uhyggeligt længe.

9. sæt, ausleser Mosel:

Schloss Lieser Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Auslese Lange GK 2005
Næsen giver ikke meget fra sig i starten, bliver dog lidt bedre med tiden i glasset. - Smør og honning toner. Frisk og fed i munden, voldsom fylde og en eftersmag på over 50 sekunder.

JJ Prüm Wehlener Sonnenuhr Auslese GK 2005
Kraftigere næse end Lieser, dog lidt lodden og våd hund, som jeg ikke bryder mig særligt om. Smagen er fed i starten, men forsvinder et stykke tid, for så derefter at komme tilbage i LANG tid - og med god fylde.

10. Sæt, ausleser Mosel, ældre:

Zilliken Saarburger Rausch Auslese '6' 1996
Gul farve med grønligt skær. Kraftig næse med smør og honning. Lidt syrlig i munden - fuld krop og igen en fantastisk lang eftersmag. (Ligesom alle de andre)

Schloss Lieser Niederberg Helden *** Auslese 1997
Landlig næse med kælder og smør. Cremet og elegant i munden og lige lidt bedre elegance end Zilliken.

11. Sæt - motorolie til gamle biler:

Schloss Lieser Helden Beerenauslese 1997
Kraftig næse med røg, nødder, smør og honning. Ultra fylde / fedme og en eftersmag på lang over 1 minut. En herlig vin, men alligevel taberen i dette sæt.

Karlsmühle Lorenzhöfer Eiswein AP 1703 2002
Den bedste dessertvin jeg indtil videre har smagt. (Min erfaring er dog ikke så stor endnu).
Kraftig rødkål og smør i næsen. En koncentration, hvor jeg aldrig har oplevet lignende. Så FED og mange forskellige lag. Man kan næsten ikke åbne munden, efter den er kommet derind. Og sukkerindholdet er sikkert højt nok til at tænderne er i fare for at forsvinde dagen efter. Eftersmagen er simpelthen vanvittig. Jeg talte ikke efter, men sikkert på 1½ minut. UHA!

12. Sæt, Beerenausleser 2005:

Karlsmühle Lorenzhöfer Beerenauslese 2005
Næsen er svær at få noget ud af. (eller også er jeg ved at være bedøvet). Blød i munden. Ligetil og elegant.
Næsen trækker ned.

Schloss Lieser Niederberg Helden Beerenauslese 2005
Super frugtig næse med hyldeblomst, pære og honning. Elegant, harmonisk og cremet. En eftersmag på over 1 minut, hvor der fornemmes mere syre end forgængeren.

Herefter sluttede vi af med tre røde blindt, hvor jeg ikke tog notater, dog lykkedes det mig at gætte den første (pralrøv):

La Colombina Brunello 2001
Grosso Agontano, Rosso Conero Riserva 2001
Detras De La Casa 2004

Tak til værten for at lade mig deltage i denne fantastiske smagning.

// Henrik Ehlers

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk