Fransk winebattle - Bourgogne, Chateauneuf og Bordeaux 
29-01-2011
Første smagning i år 2011 skulle afholdes som en Winebattle. - Det havde værten bestemt. At det så blev en Winebattle med udelukkende franske vine, var deltagerne ikke informeret om. Fra Bourgogne var der vine fra eks. Louis Jadot, Jacques Prieur og Dauvissat. Chateauneuf blev repræsenteret ved eks. Domaine Marcoux og fra Bordeaux kom der en trio fra den netop frigivede 2008 årgang. Iblandt disse kunne man eks. finde Chateau Montrose.
Deltagerne var på forhånd blevet bedt om at medbringe 2 glas pr. mand for så efterfølgende at få serveret 4 sæt vin. Den skarpe læser kan så hurtigt regne ud, at der med 11 flasker på programmet var noget som ikke kunne gå op. Og nej, det gjorde det ikke. :) Med fin glashjælp fra værten lykkedes det dog alligevel at få opstøvet tilstrækkeligt med glas, så det ikke blev nødvendigt med smagsprøver direkte fra flasken. - Selvom dette også ville have haft sin charme. Især med undertegnedes forkølelse.
Da der var tale om en Winebattle, blev samtlige vine selvfølgelig serveret blindt.
Første sæt bestod af to hvide:
Louis Jadot Chablis 2008
Lys strågul kulør. Lækker og ret intensiv næse med citrus, hvide blomster, kridt og sekundært smør. Frisk og mineralsk i stilen. I munden en fin og sprød sag med god koncentration og en middellang eftersmag, hvor man igen fornemmer en lækker mineralitet. Klassisk og afbalanceret Chablis.
Vincent Dauvissat Chablis Premier Cru 'La Forest' 2009
Samme lyse strågule kulør som Jadot ved siden af. Kraftig og tungere næse og mere smør - og lakridsagtig i stilen. Dertil vingummibamse og lidt alkohol. Større intensitet, men absolut ikke nær så elegant. I munden en maskulin sag med en lang finish, hvor man desværre fornemmer lidt brændende alkohol.
Ret moderne og tung sag, som mange gættede til at være oversøisk!
Et spændende sæt vin som forvirrede en del. De fleste fik dog skudt første vin som en hvid Bourgogne, men gættene på Dauvissats Chablis var mildt sagt både i øst og vest.
At denne vin kunne virke lidt oversøisk og moderne i stilen kom bag på os, men efterfølgende har jeg læst mig til, at Dauvissats vine i deres ungdom sagtens kan forekomme lidt valpede, og at de generelt kræver en del års lagring. For Dauvissat regnes generelt for en ret traditionel producent, som hovedsageligt lagrer vinene på brugte fade.
Andet sæt blev nu gjort klar. Tre glas røde, hvoraf de første par stykker var meget lyse:
Domaine Pavelot Savigny-Les-Beaune 1. Cru 'Aux Gravains' 2005
Lys rød og helt transparent kulør. Feminin og meget elegant næse med ribs, hindbær, jordbær og medicinskab. Ikke så intensiv, men særdeles indbydende. Smagen kan desværre ikke leve op til næsen. Fin silkeblød tekstur, men med mangel på frugt til at opveje syren. Den kommer derfor til at fremstå lidt for grøn, benet og alt i alt lidt ubalanceret.
Louis Jadot Beaune Premier Cru 2005
Lidt mørkere rød end Pavelot i naboglasset. Dog stadig en ret lys, tranparent rød. Klart større intensitet i næsen med rød frugt og lakridsale toner. Ret kompakt og dyb, hvilket der fik nogle til at tænke på Gevrey. I munden en middel krop, lækker og saftig med en lang og spændstig finale. En virkelig positiv overraskelse.
Jacques Prieur Beaunes-Greves Premier Cru 2005
Mørk rød kulør. Dyster og ret koncentreret næse med lakrids, asfalt, bolsjer og derudover et ret kraftigt fadpræg. En tung og næsten direkte uelegant næse. Fuld spark på smagskoncentrationen og en lang tung eftersmag. Desværre også ubalanceret, fadpræget og varm. Alt i alt en ret kønsløs vin, som ikke smager specielt meget af Bourgogne.
Et sæt som også forvirrede de fleste. Personligt troede jeg, at der var tale om 2 x Bourgogne og en oversøisk Pinot Noir. Andre gættede, at der var tale om en Pinot Noir og 2 x Syrah osv osv.
I halvlegen var stillingen den, at postbudet og undertegnede havde lagt sig i spidsen. Og efterfølgende afslørrer pointtavlen end da, at dommeren har snydt deltagere for åbenlyse point. - Er der tale om bestikkelse???
Der blev igen gjort tre røde klar:
La Roquéte Chateauneuf du Pape 2007
Mørk rød. Kraftig og dunkel krydret næse med slagterbutik, lakrids og skosværte. Forekommer lidt tung, mudret og ikke just elegant. I munden en heftig koncentration og en flot lang eftersmag. Desværre ikke i den mest balancerede stil. Alt i alt lidt rodet og usammenhængende. Og helt sikkert en vin der kræver sin tid.
Der er dog lovende udsigter eftersom ejerne af domænet er Brunier brødrene fra Vieux Telegraphe.
Dog en vin som flertallet satte stor pris på, hvilket jo altid er et spørgsmål om smag og behag!
Domaine des Senechaux Chateauneuf du Pape 2007
Mørk rød farve. Lidt lettere næse end den forrige La Roquéte, dog stadig ret intensiv. Mere lakridset i stilen, men her også med rød frugt og desværre en anelse alkohol. Til trods for dette, lidt mere elegant end forgængeren. I munden igen røde bær, fin saftighed med en lang - og ret blød eftersmag.
Domaine de Marcoux Chateauneuf du Pape 2007
Mørk rød, nærmest helt uigennemsigtig farve. Lækker og blød næse med kaffe, bitter chokolade og lidt lakrids. Ikke helt samme intensitet som de to foregående, men noget mere elegant. I munden starter den i en rund stil med rød frugt, men vokser herefter og bliver en anelse for heftig og tung i eftersmagen. Med tiden damper den kradsbørstige eftersmag dog lidt af, hvorfor vinen ved sidste tår egentlig fremstod ret lækker.
Chateauneuf er som regel en næsten sikker pointgiver i vinklubbens Winebattles. Men det var absolut ikke tilfældet her. Om det skyldtes årgang 2007, som efter min mening fremstår alt for valpet og mudret pt, skal være usagt. Jeg ved, at Parker jo nærmest betegner årgangen som den bedste årgang i det sydlige Rhone til dato, hvilket jeg virkelig har svært ved at se. Men hvem ved, måske bliver man klogere. Parker har da før spået flot om fremtiden.
Nogen stor drikkeglæde finder jeg dog absolut ikke i Neuf 2007 på nuværende tidspunkt. Men jeg har selvfølgelig (mildt sagt) heller ikke samme smag som den kære vinadvokat.
Enkelte deltagere gættede dog på Chateauneuf du Pape, hvilket der jo resulterede i et flot spring på pointtavlen.
Postbudet havde nu for alvor den gule føretrøje på. Gul var føretrøjen i dagens anledning, da vi jo på det vinøse punkt befandt os i Frankrig. Ellers er den normalt lyseblå for postbudets vedkommende. (Dolph!)
Inden sidste sæt var folk så småt begyndt at lure, at alle vine indtil nu havde haft rødder i Frankrig. (Ja, vi er skarpe!)
Igen blev der serveret tre røde:
Chateau d'Angludet Cru Bourgeois, Margaux 2008
Mørk rød farve. Middelkraftig næse med solbær, chokolade, marcipan og kokos. Fin næse, som dog er en anelse for glat og poleret. I munden rund og blød med middel krop og en kort eftersmag, hvilket der får den til at fremstå lidt flad. Næsen startede ellers så flot...
Chateau Montrose Grand Cru Classe, St. Estephe 2008
Mørk rød farve. Ret intensiv næse med mørk frugt, jord, jern og våde fodboldstøvler. Igen en ret elegant og spændende næse... Og igen skuffer smagen desværre... Starter blød og rund, men igen uden hverken den vilde dybde eller længde. En anelse flad og mudderet i smagen.
Skuffende da vinen blev afslørret som Montrose, som jo generelt er en af Medocs sværvægtere og klassificeret som 2. Cru Classe i Medocs 1855 Klassifikationen. (Og regnes blandt de bedste 2. Cru'er sammen med Las Cases og Pichon Comtesse)
Chateau Saint-Pierre Grand Cru Classe, St. Julien 2008
Mørk rød kulør. Ret kraftig næse med solbær, kaffe, chokolade og gagebind. Igen i en lidt poleret og glat stil. I munden mere syrerig end de to foregående (Angludet og Montrose) og derfor en anelse friskere. Dog igen en ret kort eftersmag, som faktisk til trods forekommer lidt "varm" i stilen. På niveau med de to foregående. Og dermed igen lidt flad og ubalanceret.
Et lidt mystisk sæt. Disse tre ret kendte Bordeaux vine skuffede alle tre. Om det skyldtes serveringsrækkefølgen eller en jævn årgang må tiden vise. Disse tre vine burde nok have været serveret inden Chateauneuf sættet. De virkede i hvert fald alle helt bløde, blide og flade, hvilket jo egentlig ikke er typisk for ung Bordeaux.
Det var nok også derfor, at der kom en del gæt på Pomerol / Saint-Emilion, hvor det hovedsageligt er Merlot druen, som dominerer.
Aftenen program var nu slut og det var nu tid til afslørring af dagens vinder.
Stillingen: (uden redigering af fejlagtig pointgivning, som dog ikke have givet udslag for dagens førsteplads)
Urn: 34
Banks: 31
Sandalsælger(Klaus): 30
Evers: 29
Per: 29
Thomas: 20
Ole: 19
Sandalsælger2(Claus): 16
Mr. Cock: 16
Tankpisseren, Carsten: 8
Tillykke til Urn.
Næste smagning er den 26/3.
// Henrik Ehlers

Tilbage til nyhedarkivet