Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
 

Kvalitets-winebattle hos frugtplukkeren Kommenter denne vinsmagning/nyhed

09-03-2013
| More

Marts måneds smagning bød på højt niveau fra start til slut. - Hvis man da lige ser bort fra smagningens sidste vin.
Frugtplukkeren Poulsen diskede op med god mad, hvor til hver mand havde medbragt en god flaske. Eneste regel var, at vinen skulle være en "typisk" vin, som ikke måtte være umulig at gætte.
Det blev både til 2 x lækker tysk Spätburgunder, klassisk toscansk Sangiovese, muskuløs spanioler og 2 x La Cupole!


To hold blev på tilfældigvis udtrukket. Og efter at de to hold var gået hver til sit, for at finde en fornuftig serveringsrækkefølge, kunne kampen begynde.

Hold 1: Ole, Urn, Cludi, Banks & undertegnede
Hold 2: Poulsen, Topper, Casper, Ras & Carsten


Hold 2 lagde ud med første servering:

Chat Sauvage, Pinot Noir 2009
Lys rød gennemsigtig farve. Ret intensiv, elegant og typisk Pinot næse med røde bær, rabarber, gran og et lille sekundært bolchesnert. Super flot start!
I munden ikke helt den koncentration, som næsen gav forhåbninger om. Men ren, elegant og uhyggelig nem at drikke rigtige store mængder af! - Lækkert!

Hold 1 var ret sikre i sin sag! - Vinen var fra Bourgogne. Men det var den så ikke!
Lidt point fik hold 1 dog høstet, da der både faldt korrekte gæt på drue samt årgang.

Hold 1 serverede vin nr. 2. En vin, som mindede meget om forgængeren, men blot lidt bedre!
Og selvfølgelig blev vinen serveret med et indvendigt smil på læben, da Hold 1 jo på forhånd var klar over vinenes ligheder, men samtidig vidste, at Hold 2 aldrig ville gætte vinens oprindelse. For to tyske "Pinoter" lige efter hinanden ville simpelthen være FOR usandsynligt!

Franz Keller Spätburgunder 'Selection A' 2008
Imponerende at en vin, der er så lys i farven, at den kan næsten kan forveksles med et glas vand, kan dufte af så meget. Måske lidt overdrevet, men... næsen er imponerende intensiv. En ulv i fåreklæder?
Den oser af røde saftige bær, salt og mineralitet. Derudover en animalsk tone, som egentlig klæder vinen ganske flot. I munden igen ikke helt samme koncentration, men den elegante stil bevares flot. Letløbende og smidig sag med en lang finish, hvor tanninen give et godt grip.
Virkelig flot vin!

Vores første bekendtskab med Franz Keller fra Baden i Tyskland. - Ham må vi helt sikkert se mere til i fremtiden...
Denne lækre Pinot Noir vin forhandles af Jysk Vin

Hold 2 så ikke helt skræmte ud, hvorfor Hold 1 jo forudså endnu et "Bourgogne-gæt". Bourgogne blev da også nævnt, men sjovt nok endte det med et skud på Piemonte-Nebbiolo. Heldigt for hold 1 - og knap så heldigt for hold 1. :)

I vinklubbens + 10 årige historie, er der højest smagt 5 røde tyskere. Så det var da også højest mærkværdigt, at der blev serveret to lige efter hinanden - til samme smagning. Især når man nu tænker på, at hver mand skulle medbringe en flaske!

Efter første runde var Hold 1 i front med 3-0.
Noget slukørede serverede Hold 2 deres anden vin.

Chateau Saint Hubert, Saint-Emilion Grand Cru 2009
Relativt mørk rød farve. Koncentreret og lidt moderne næse med solbær, chokolade, urter, vanilje og en anelse fad. I munden godt koncentreret med et robust skelet, ungdommelig tannin og en lang, lang tanninrig eftersmag. Ganske flot og godt struktureret vin i en lidt moderne stil.

Forvirringsstafetten blev nu sendt ned til den anden ende af bordet. For puha hvor Hold 1 blev sat på en opgave - og det var da også lige før, at der blev dømt nøl.
Resultatet blev et forvirret gæt på en sangiovesebaseret supertoscaner, hvilket - noget heldigt for Hold 1 - kun indbragte point for at gætte årgangen. Men lidt har også ret. Og Hold 2 var nu endnu mere pressede...

Vin nr. 4 blev serveret for Hold 2:

Tignanello, Antinori 2009
Mørk og uigennemsigtig rød farve. Godt koncentreret og ret 'pumpet' - moderne næse med kogte mørke bær, chokolade og urter. Med tiden i glasset aftager den pumpede stil dog en del - og frugten bliver mere 'rød'.
I munden igen godt koncentreret. Starter silkeblødt og igen ret moderne. Herefter tager tanninerne til, og eftersmagen bliver en anelse for voldsom.
Med tiden i glasset blev vinen klart bedre. - Helt afbalanceret blev den dog aldrig. (Om end det var en vin, der delte vandene).

... Og så kom supertoscaneren! End da en af de mest kendte der findes.
Det gik dog slet ikke op for Hold 2. For hvis Hold 1 var forvirrede ved deres servering, så lignede Hold 2 nu mest af alt en flok køer, der netop var kommet ind på en kyllingefarm. (Sådan sammenligner man her i Jylland.)

Der blev gættet på højrebreds-Bordeaux, hvorfor der IGEN næsten ikke kom point på kontoen. "Næsten" - fordi der denne gang blev uddelt et point for et tæt årgangsgæt.

Stillingen efter anden runde var 5-1 til Hold 1.

Og Hold 1 havde nu æren af at skulle gætte en fremragende vin:

Le Cupole, Tenuta di Trinoro 2007
Mørk rød farve. Hmm, en af de næser, som forekommer lukkede, men som indikerer et snarligt tanninspark! Næsen er nemlig særdeles spændende, men også tilknappet, arrogant og sky. 'Monforte-Barolo-agtig' med lakrids, tjære, vådt nylagt asfalt og sekundært lidt røg. I munden præcist som forventet. Starter blidt og silkeblødt, hvorefter tanningrippet kommer snigende. Og kapow! - Munden udtørres totalt. Imponerende ungdommelig, robust og spændende vin med jern-næve tannin og en imponerende lang eftersmag.

Hold 1 var helt fejlagtigt meget sikre på, at vi her var i Barolo-land. Vi var dog noget tættere på Rom, nærmere bestemt Toscana. Og derfor blev pointuddelingen ikke helt som det gættende hold havde forventet. Heldigvis formåede de dog at gætte årgangen rigtigt, hvorfor det alligevel blev til tre ekstra point på kontoen.

Så var det Hold 2 til at gætte:

Castell'In Villa Chianti Classico Riserva 1995
Rød gennemsigtig og en anelse alderspræget farve. Kraftig og super lækker næse med tørre kirsebær, tranebær, tobak, urter, læder og skovbund. I munden igen en heftig koncentration med ungdommelig, robust tannin og en lang, tør eftersmag. En ultra klassisk Chianti Classico som fortsat har mange gode år i sig. - Imponerende her 18 år efter. Dog absolut ikke for folk med hang til den moderne stil!

Den lidt tanninbarske stil forvirrede Hold 2 en smule. Det er ikke så tit, at man ser toscanske vine, som viser alderstegn og samtidig har sådan et tanninspark. Toscana blev dog vendt, det samme gjorde Piemonte. - Men gættet endte på en venstrebreds-Bordeaux. Og dermed formåede Hold 2 at sætte hele NUL point mere ind på deres i forvejen smækfyldte pointkonto. :)

Hold 2 serverede nu deres vin nr. 4:

Le Stielle, Rocca di Castagnoli 2000
Relativt mørk rød farve. Middelkraftig spændende næse - som starter lidt lukket, men hurtigt åbner op - med kirsebær, mint og medicinskab. I smagen middel koncentreret med lækker saftig tannin og en sprød, lang eftersmag. Flot, afbalanceret og veludviklet vin, som bare smager godt nu. - Og dermed ikke sagt, at den ikke har gode år i sig endnu...

Lynhurtigt (Læs: vildt langsomt!) sporede Hold 1 sig ind på Toscana og Sangiovese. Og derfor kunne de helt fortjent høste hele 5 point mere. Ingen havde dog luret, at der var tale om en 13 år gammel vin!

Hold 1 serverede deres 4. og dermed anden-sidste vin. Så Hold 2 var i den grad pressede nu.

4 kilos, Mallorca 2010
Meget atypisk etiket - og generelt en atypisk vin...
Mørk rød, næsten sort farve. Vildt koncentreret og TUNG næse i en mudret stil med kogte brombær, lodden sportstaske, skosål, lak og alkohol. Fuld smæk, men absolut ikke elegant. Smagen har ikke helt samme koncentration, som næsen antydede, hvilket vi generelt syntes var positivt. Men igen lidt mudret, alkoholisk og vel egentlig generelt lidt kedelig og intetsigende vin.

Objektivt set var denne vin nærmest umulig at gætte. Køberen på Hold 1 blev dog også belønnet med en velfortjent bøde, da vinen var lavet på en (for os) ukendt drue.
Det hjalp dog ikke Hold 2 særlig meget. De skulle forsøge at gætte den, hvilket var håbløst. Og derfor blev de belønnet med tre trøstepoint.

Stillingen inden aftenens sidste to serveringer var derfor: 13-4!

Hold 2 serverede deres sidste vin:

Le Cupole, Tenuta di Trinoro 2008
2 x Le Cupole på en aften hvor hver mand skal medbringe én flaske. Hvad er sandsynligheden lige for det!!!
Denne kunne dog ikke leve op til Le Cupole 2007.
Mørk rød farve. Særdeles koncentreret næse i en lidt tung stil med mørk frugt, lakrids, sorte oliven og et lille alkoholisk snert. I munden igen en god koncentration, som dog heldigvis forekommer lidt mere afdæmpet end næsen. Gode tanniner og en lang finish.
OK vin, men - som sagt - slet ikke på niveau med årgang 2007!

Nu var Hold 1 forvirrede. Holdet fik ikke set nogen sammenhæng mellem denne og deres forrige servering. Og derfor blev der heller ikke uddelt et eneste point til Hold 1. Der blev nemlig gættet på en spansk vin. Suk.

Aftenens sidste vin var en skrækkelig oplevelse, som burde være nem at gætte oprindelsen af. Det skulle også vise sig at holde stik.

Zironda Amarone 2008
Middelmørk rød farve. Heftig og virkelig uelegant parfumeret næse i en syntetisk stil med blommer, rosiner, lak og medicinskab. I munden igen godt koncentreret og samme ubalancerede, koldsede stil. Ikke den bedste afslutning på en ellers herlig vinøs aften.

Hold 2 oppede sig og fik gættet på Amarone. Og dermed kunne de notere 6 point mere ind på deres slunkne konto.

Den samlede stilling kom derfor til at lyde på 13-10, hvilket jo ikke lyder af meget. Men tilskuerne kan bevidne, at der igennem hele kampen var tale om klasseforskel - og at der aldrig var tvivl om sejren. :))

Iøvrigt en af de bedste smagninger, hvor hver mand har medbragt en vin, som vinklubben har haft i lang tid!

// Henrik Ehlers
Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:


vedr: Kvalitets-winebattle hos frugtplukkeren

af: stlwf9uVMiko

I can already tell that's gonna be super heplluf.

vedr: Kvalitets-winebattle hos frugtplukkeren

af: stlwf9uVMiko

I can already tell that's gonna be super heplluf.


ehlers.dk