Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Snakvin Event ll Kommenter denne vinsmagning/nyhed

18-09-2007
| More

Fredag og lørdag var nogle af Danmarks mest nørdede vinfreaks mødt op på Restaurant Koch i Århus. Næsten 50 vine skulle smages. Deriblandt de bedste østrigske hvidvine, toppen af Californisk Pinot Noir, diverse champagner samt klassiske modne vine.


Smagningen var arrangeret af Tom Pedersen fra AtomWine, som igennem vinforumet snakvin.dk, havde samlet omkring 20 mand.

Arrangementet startede fredag klokken 19. Denne aften skulle snakvins bedste vinsmager kåres. 10 vine skulle smages blindt og man fik point for rigtige gæt på land, område, drue, delområde etc.

Hermed en beskrivelse af de ti vine plus nogle lækre champagner.

Etienne Sauzet Puligny-Montrachet 1. Cru ”Les Referts” 2005
Røget næse, gær, svovl, smør, citrus. I Munden en rund og let start og herefter en lang og noget bedsk eftersmag. Lidt vanskelig at blive klog på. (88)

J. Charpentier Cuvée ”Pierre Henri”, Frankrig Champagne
En mystisk næse med gummi, halvrådne æbler og abrikos. Meget let og elegant i munden. Smagen giver nogle gode plusser i forhold til næsen. (88)


Ulrich med sit nye glas ;)

Henriet-Bazin Vintage 1997, Frankrig Champagne
Næse med jordbær, vingummi, gær og igen lidt røg. Kraftig mousse. Ren og elegant i munden. Letbenet og ligetil. Lækker "nede på jorden" champagne. (89)

Comte Armand Pommard ”Clos Epenaux” 2001, Frankrig Bourgogne
Klassisk bourgognefarve. Næse med ribs, peber, nødder og rosmarin. Meget syredrevet og ikke meget frugt at spore. Brændende og knastør slutning. PT. usammenhængende og i ubalance. (86)

Ciacci Piccolomni Brunello di Montalcino ”Vigna Pianrosso” 1990, Italien Toscana
Rubinrød farve. Næse med tobak, læder, mint og apotek. Mellemfyldig og en middellang eftersmag. Ingen tegn på alder og stadig imponerende ungdommelig i både næse og mund. (91)

Don Melchior 1995, Chile Maipo Valley
Rubinrød farve. Kraftig næse med syrlige ribs, stikkelsbær og eucalyptus. I munden er vinen i starten blød, rund og sødlig, hvorefter den bevæger sig over i en noget bitter mellemlang eftersmag. (90)

J. L. Chave Hermitage 1988, Frankrig Rhone, Hermitage
Meget moden farve med lys kant. Moden næse med røde bær, tobak og træsplinter. Knastør og syredrevet i munden. Meget skarp. Middel krop og en ret lang eftersmag som bevæger sig fra meget tør til saftig. Er vist på vej ned af bakke, men et ok glas nu. (92)

Seavey 1996, USA Californien - Napa
Rubinrød farve. Næse med chokolade, jord, skovbund og røde bær. Cremet, fyldig og elegant i munden. Måske en anelse moderne, men meget lækker og harmonisk vin med god kombination mellem frugt og syre. For mig bedste røde fredag aften. (93)

Andre Clouet ”Un Jour de 1911”, Frankrig Champagne
Næse med stikkelsbær, sødme. Cremet og fin elegance. Næsten ingen mousse. Lang og lækker eftersmag. Bedste champagne indtil nu... (92)

Kalleske Old Vine Grenache 2003, Australien Barossa Valley
Oversøisk farve. Voldsom næse med solbær, lakrids, kirsebær og ribs. Ultrafrugtig. Sød og moderne. Fuld krop og en lang vedvarende eftersmag med "varme" toner. Det er oversøisk vin på højt plan, men ikke lige min stil. (89)


Noget af fredagens lineup

Weinert Malbec Estrella 1977, Argentina Mendoza Meget moden næse - hest, stald, brun farin og lak. I starten blød og rund i munden. Middel krop. Eftersmagen er stram og lang. Lidt mystisk og ubalanceret. (89)

Egly-Ouriet Blanc de Noirs Vieilles Vignes Grand Cru, Frankrig Champagne
Virkelig lækker champagne!. Elegant og ren næse med rugbrød, abrikos og gær. Meget præcis syre, stilren og rank. Knastør med en fantastisk rensende effekt. "Klap klap" (93)

Marcel Deiss Altenberg de Bergheim Grand Cru 2003, Frankrig Alsace
Flot lys gylden farve. Lækker næse med en herlig forfriskende sødme med citrus, pære og honning. Smagen lever ikke helt op til den herlig duft. En anelse flad, men ligetil og elegant. Ikke nær så kraftig smag som næsen ligger op til. (90)

Diel Pittermänchen Eiswein MG 2004, Tyskland Nahe
Uha! - Eiswein på højt plan. Gylden honningfarve. Mild og elegant næse med hyldeblomst. Smagen er vild. En ultra-fed og lækker konsistens. Fantastisk elegance, harmoni og balance. På trods af konsistensen formår den på fantastisk vis, at have begge ben plantet i jorden. Eftersmagen stopper nærmest aldrig. (97-98)Lørdag

Lørdag mødtes vi så klokken 14. En dag som sent (hvis ikke aldrig) går i glemmebogen. En helt fantastisk oplevelse.

Tom fra AtomWine startede med et seminar omkring Østrigske hvidvine.

Dog først en champagne:

Gaston Chiquet Blanc de Blancs d'Aÿ , Frankrig Champagne
Let næse med citrus og gær. Middel krop. Ren, saftig og elegant med en lang eftersmag med lidt syrlige toner. God start på lørdagen! (92)

Østrigske hvide:

1. sæt - Gruner Veltliner:
Alzinger Grüner Veltliner Steinertal Smaragd 2006, Wachau
Lys gylden farve. Tropisk næse med æble, citrus, vingummi, gær og en lille anelse af mineralske toner. Slank i munden, dog elegant. Eftersmagen bevæger sig derimod over i en udtørende, bedsk stil. (87)

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Lamm 2006, Kremstal
Klar, gylden farve. Næse med eg, svovl, rugbrød og svampe. Stor krop og en meget lang og TØR eftersmag. For mig noget bedre end Alzinger. (90)


Et par hvide

2. sæt - Gruner Veltliner:
Prager Gruner Veltliner Stockkultur Achleiten 2006, Wachau
Lys gylden og en anelse grumset. I starten en meget speciel næse - syltet. Åbner mere op med tiden i glasset, hvor man fornemmer nogle citrustoner. Smagen er fantastisk rank og præcis. Stor krop og stadig flot afbalanceret. Jeg talte eftersmagen til omkring 1 min. Den bedste Gruner Veltliner jeg til dato har smagt. (94)

Hirsch Grüner Veltliner Lamm 2006, Kamptal
En landlig og lodden næse med kraftige fadtoner. Fuld krop og noget klodset anmasende smag. Eftersmagen er lang, men noget uelegant og alkoholisk. (89)

3. sæt - Riesling:
Nigl Riesling Privat 2006
Eksotisk og forfriskende næse. Ydermere nogle mineralske toner. Duften tyder godt. Smagen skuffer desværre. Meget ung, TØR og skarp. Noget voldom og alkoholisk. Eftersmagen er lang, men desværre lidt brændende. En vin der skal drikkes om lang, lang tid. (91)

Alzinger Riesling Steinertal Smaragd 2006, Wachau
En kraftig næse med petroleum og asparges. Virker lidt lodden og "kælderagtig". Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro den var ældre. Stor krop med tropisk frugt og en lang krydret eftersmag. (92)


Klassevine

4. sæt - Riesling:
FX Pichler Riesling Unendlich 2006, Wachau
AV FOR DEN!!! Fuldstændig vanvittig vin, som jeg ville ønske at have nogle liggende af. Den har alt det man ønsker sig fra en tør riesling.
Virkelig elegant og præcis næse. Lige linjer med en fabelagtig rank syre. Kan sigtekornet pege mere præcist end dette? Kæmpe krop med en fantastisk lige og afbalanceret stil. Eftersmagen varer ved i uendelighed og understreger en vin som er tæt på det perfekte. (98)

Hirtzberger Riesling Singerriedel 2006, Wachau
Mere gullig end Pichler. Næse med acaciehonning og smør. Stor krop og en lang, lang eftersmag som ikke virker 100% i balance. En fin vin, men ved siden af Pichler har den ikke en chance. Slet ikke den samme præcision. (92)

Slut på de østrigske. Hvilken start.

Rene Langdahl gjorde sig nu klar til et seminar omkring Californiske Pinot Noirs. Herunder en beskrivelse af de 7 vine samt 2 champagner.

1. sæt:
Ampelos Pinot Noir Rho, Santa Rita Hills 2004
Klassisk lys Pinot Noir farve. Indbydende næse med blomster, krydderurter og en fin sødme. Ren og blød i munden. Virker i starten meget præcis med afbalanceret rød frugt. I eftersmagen går balancen desværre lidt af fløjten. Man fornemmer alcoholen lidt for meget, hvorved vinen til sidst virker lidt usammenhængende. (91)

Brewer Clifton Pinot Noir Melville, Santa Rita Hills 2005
Grumset farve. Lidt lodden og røget næse med urter, ymer og kærnemælk. Fin rund smag med god syre og læskende frugt. Eftersmagen er lang og til sidst fornemmes the, jordbær og ribs toner. En lækker og for mig ret harmonisk vin. Man fornemmer ikke rigtigt de 15,5% alc. (93)

2. sæt:
Melville Pinot Noir Carrie's, Santa Rita Hills 2005
En lækker næse med mange nuancer. Heriblandt ribs, krydderurter, skovbund og hindbær. Rund og fin smag, elegant og fin frugtsødme. Eftersmagen hænger rigtig godt ved. Desværre fornemmes nogle alkoholiske toner i den sidste finale, hvorved vinen mister lidt balance. (91)

Melville Pinot Noir Terrasses, Santa Rita Hills 2005
I starten minder denne meget om "Carries" med ribs og skovbund i næsen. Elegant i munden og måske en anelse mere fyldig. Eftersmagen er igen lang med grøn peber og lidt alkoholiske toner. (91)

Nu en lille champagnepause:

Frank Bonville ”Les Belles Voyes”, Frankrig Champagne
Næse med våd hund, gær, fad og karamel. Letbenet og lækker i munden. Måske en anelse volumniøs, men kommer på et tilrængt tidspunkt mellem de røde. ;) (90)

Jacquesson Vintage Non Dosage 1997
Meget voldsom mousse. Næsen oser af rugbrød og gærtoner. Letbenet og elegant i munden med lime og nøddetoner. Fin og rank syre med en middellang eftersmag. (92)

Også videre til Californien:

3. sæt:
Kistler Bodega Headlands Cuvée Elisabeth, Sonoma Coast 2004
Meget mørk og slet ikke typisk bourgognefarve. Kraftig parfumeret næse med mørke bær, nødder, chokolade. Moderne stil med intensiv frugt. Eftersmagen er særdeles lang og noget varm i det. Ikke en vin man kan drikke meget af. Det er vellavet vin, men ikke lige min stil. (90)

Aubert UV Vineyard, Sonoma Coast 2004
Rend pornonæse med sød mørk frugt, marcipan og nødder. Rund i munden og en enorm krop som ligger overalt i munden. Eftersmagen er imponerende og her fornemmes en del syre. Igen en stor vin, men det bliver lidt for meget af det hele... (15,8% alc) Også en pinot noir!!! (91)

4. sæt:
Marcassin Vineyard Pinot Noir, Sonoma Coast 2002
Uha for en vin. Mørk farve med lilla kant. Kraftig næse med skovbund, stilke og ribs. Fantastisk rund og elegant start. Ren silke og flotte linjer. Eftersmagen er ekstrem med røde bær og understreger en vin med en for mig ubeskrivelig balance mellem syre og frugt. Den bedste pinot noir jeg har smagt hidtil. - Hvilken oplevelse... (98)


Marcassin, - imponerende!

Inden vi bevægede os ind i restauranten til gallamiddagen havde MartinP og Poul Victor en lille hyggelig gættekonkurrence.

Branaire Ducru 4. Cru Classe MG 1990, Frankrig Bordeaux - St. Julien
Moden og klassisk Bordeauxnæse med tobak, krydderier og gran. Tegn på lidt alder. Rund og elegant med en middellang elegant eftersmag, hvor der fornemmes en lækker "crispy" tørhed.
Lækker Bordeaux! (93)

Chateau Beaucastel Chateauneuf du Pape MG 1994
Grumset farve og den klassiske Beaucastelnæse med stald, bur, hø og nelliker. Overraskende modenhed og virker umidbart ældre. Eftersmagen er lang og knastør. (91)

Også ind i restauranten til en middag udover det sædvanlige.


Menukort

Først en starter.

Diel Riesling Reserve Brut 1989
Stikkende næse med petroleum. Syrlig og elegant i munden. Ligetil og letbenet. En fin apperitif. (90-91)Herefter 2 hvide til forretten.

Keller G-MAX Riesling 2005
Dette er tør tysk riesling på højt, højt plan! Ja, det bedste tørre jeg til dato har erfaret herfra.
Næsen er uhyre elegant. Mineralsk og knivskarp med citrus og limetoner. Syren er ubeskrivelig præcis og rank. Eftersmagen varer ved og ved og den ranke stil bevares hele vejen igennem. (Efter at den stoppede 17.000 km længere fremme). Det eneste der mangler for den perfekte vin er måske en anelse mere intensitet i næsen. (97-98)

Heymann-Löwenstein Uhlen Rothlay 2002
Dette er også en super vin, men fokus var forståeligt nok rettet mod G-Max i naboglasset.
Uhlen R har allerede begyndende petroleumsnuancer i næsen kombineret med ananas og pære. En mere eksotisk stil. Smagen er lækker og eftersmagen er imponerende lang. Slet ikke så rank som GMax, men mere saftig. (93)


Et snapshot fra den flotte restaurant

Et par gamle spanke svende til en gang unghane.

Lopez Heredia Rioja Gran Reserva ”Tondonia” 1970, Spanien Rioja
En vin som havde set bedre dage. Ja, faktisk var der ikke mere tilbage i smagen. I næsen fornemmes skosværte og ribs. Meget mager i munden og eftersmagen og nok 10 år for gammel. (80)

Lopez Heredia Rioja Gran Reserva ”Tondonia” 1985, Spanien Rioja
Lys, gennemsigtig kulør med klar kant. Moden duft med tobak, læder, krydderier og svampe. Ok elegance, men den er ved at tabe pusten. (87)


Lækkert mad

Også til et par herlige "syrevine".

G. Mascarello Barolo Monprivato 1990
Indtil denne vin har min Baroloerfaring lagt et meget lille sted. Denne vin beviser dog, at god og moden Barolo er noget, der i fremtiden skal udforskes.
Forholdsvis lys og gennemsigtig kulør. Lækker næse med ribs, skovbund og gran. Det er syrebetonet næse, men hvilken syre! Traditionel stil og uhyre præcis vin. I munden elegant og delikat med en imponerende lang eftersmag, hvor syren virkelig understreger vinens imponerende rygrad. 17 år gammel vin? - Den kan snildt ligge 17 år mere, men er fantastisk lækker nu. Bedste Barolo jeg har smagt indtil nu. (96)

Paulo Scavino Barolo Bric del Fiasc 1990
Rubinrød farve - mere mørk end Monprivato. Næse med neglelakfjerner, marcipan, røde bær, og sidst men ikke mindst FAD!. Ingen tegn på alder overhovedet. Noget lukket og syrebetonet. Ikke samme elegance som Monprivato. Eftersmagen er næsten ren syre og vidner om en vin, som sikkert har et uendeligt liv. (93)


Hr. Koch fortæller om maden

Dernæst fulgte et par champagner.

Philippe Gonet Special Club 2000
Tyk næse med gær, æbler. God elegance og en lækker rensende effekt. Saftig med en imponerende knastør eftersmag. (92)

Bonnaire Vintage 2002
Meget lys farve. Mindre kraftig næse med lime og abrikos. Rank stil og meget præcis syre. Kraftig mousse. (91)

... og dernæst ENDNU en champagne, som vist blev sponsoreret af Agri og MartinP?? - i så fald, tusind tak. Hvilken champagne!

Jacques Selosse Contraste NV Substance
Uha for en lækker champagne. Næse med rugbrød, lime og gær. Præcis og ren - REN! Lige linjer og fantastisk rank. Helt afbalanceret og en ekstrem eftersmag. (94-95)

Dernæst til noget jeg havde set frem til. 2 modne Bordeauxvine. Desværre levede de ikke helt op til forventningerne.


Leoville Poyferre 1982 og Haut Brion 1975

Leoville Poyferre 2. Cru Classe 1982, St. Julien
Rubinrød farve. Lækker næse med cedertræ, læder og tobak. Elegant og glat i munden. Drikker fint nu. Middel krop, sexet og charmerende. Eftersmagen er middellang og viser stadig nogle tørre taniner. (92)

Haut Brion 1. Cru Classe 1975, Graves
Begyndende lys farve. Papkassenæse og lidt skæv? I munden er vinen dog fin rund, blød, charmerende og imødekommende. Dog på vej ned og har toppet, men fin og elegant. Ikke så tanindrevet som ventet. (88)


Lækker dessert

Også til de søde.

Huet Vouvray Moelleux Premier Trie ”Clos du Bourg” 1959
Ravfarvet. Karamelliseret næse med lidt mineralske toner og overmodne æbler. Klar, elegant og svesket med en fantastisk lang eftersmag. Fin elegant og harmonisk vin. (95)

Jos. Christoffel jr., Riesling ”Wehlener Sonnenuhr” Auslese***** 1971
Lodden næse, sur sok, honning og petroleum. Ikke meget syre. Virker lidt mystisk. Eller også er jeg ved at være det? Fin elegance i munden og eftersmagen. (90-91)

Her til sidst blev noterne vist lidt slatne!

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk