Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Italiensk winebattle - Fattoi, Lisini, Percarlo Kommenter denne vinsmagning/nyhed

11-09-2008
| More

Vinklubbens sidste winebattle var en demonstration af, hvordan man i hvert fald IKKE skulle lave en serveringsrækkefølge. Derfor havde vi prøvet at indsnævre variationen lidt ved kun at lade vores winebattle omfatte vine fra Italien.

Med vine som Percarlo, Lisini Brunello, Fattoi Brunello Riserva, Bruno Rocca Barbaresco var der derfor en rigtig god smagning i vente.


Med hensyn til føromtalte emnevalg, så hjalp det en hel del på serveringsrækkefølgen, selvom winebattle nok aldrig bliver helt optimalt. Men folk (de fleste i hvert fald) havde lært af sidste winebattles serverings-fiasko og derfor undladet at medbringe for mange voldsomme "bullerbasser". Det kan dog ikke gå ubemærket hen, at et enkelt medlem kastede en Amarone på bordet midt i det hele. Vi nævner ingen navne, men kan blot konstatere at manden ligner en italiensk sandalsælger.

Denne gang var der tale om en individuel winebattle, hvor der blev kæmpet mand mod mand.

Rasmus havde som den eneste medbragt en hvid, hvorfor han var første mand i serveringspositionen.

Bruno Giacosa Roero Arneis 2006
Lys gul - gylden farve. Let næse med toner af citrus, nyfalden regn, lidt gær og svage alcoholtoner. I munden en middel krop, som - med tiden - vokser sig større og større. Eftersmagen er lang og krydret.
Virkede ikke helt i balance, og da producenten blev afslørret sad man med en lidt skuffende fornemmelse. Vinen blev gensmagt sidst i smagningen, hvor den performede helt anderledes frisk og elegant. Derfor... - Giv den et par timer i karaflen først!


I og med vores kendskab til italiensk hvidvin er meget begrænset, så var denne vin praktisk talt umulig at gætte. Ingen formåede helt at diske op med de helt store gæt, foruden de som havde rigtige gæt på årgang eller område.

Næste mand på podiet var Banks, som serverede en af aftenens mest spændende vine.

Percarlo IGT 2001
Det er anden gang indenfor det sidste halve år, at vi smager denne. Denne gang performer den noget anderledes.
Middelmørk rød farve med et blankt skær. Kraftig, stram (på den gode måde) og behagelig næse med rød frugt, tobakstoner og lidt medicinskab. Vinens robuste rygrad fornemmes allerede i næsen. I munden en middel krop med fin frugt, som bliver opvejet godt af en fremragende syre. Baroloelskere vil sætte pris på denne vin! Elegant, knastør og LANG! (altså vinen) ;)


Den stramme stil fik nogle folk til at gætte Barolo, mens andre var lidt mere skarpe, og derfor gættede rigtigt på drue samt område. Ingen troede dog at vinen allerede havde 7 år på bagen.

Aftenens tredje servering stod den føromtalte skosælger for. En vin som set i bakspejlet skulle have været serveret længere henne i forløbet.

Zenato Amarone 2004
Mørk, uigennemsigtig farve. Kraftig næse med mørk frugt, stilke, rosiner, bacon og mandarin. Ikke den mest lækre og elegante næse. Virker noget varm og sød i det. Fuld krop, igen varm og bamseagtig. Lang, lang eftersmag, men uelegant vin, hvor det hele bare bliver for meget...

Gættene var meget forskellige. Nogle troede på noget Piemonte fra en varm årgang, mens andre lurede, at der var tale om en Amarone. Rasmus kom med rundens suverænt skarpeste gæt, da han formåede at gætte både område, årgang samt hoveddrue rigtig.

Aftenens fjerde servering stod Arne for.

Castello di Ama Chianti Classico 2004
Mørkrød farve med klart skær. lækker, indbydende næse med klassiske sangiovesetoner. Kirsebær, chokolade, ribs. Virker elegant og "kølig" i stilen. I munden er vinen struktureret - middel krop, og med en tilpas afbalanceret eftersmag, hvor man fornemmer en god kombination mellem de røde bær og en lækker syre. Flot afbalanceret vin.

Igen var der stod uenighed omkring vinens omrindelse. Nogle troede der var tale om en Brunello, mens andre gættede Piemonte. Det lykkedes derfor enkelte medlemmer at gætte området rigtigt.

Værten stod nu for tur og diskede en meget speciel vin på bordet. - En vin som delte vandene med dens udprægede moderne fremtoning.

Scagliola Barbera de Alba Sansi Selezione 2004
Mørk oversøisk farve. Kraftig næse med mørk frugt, lak og lakrids. Varm og sød i stilen og faktisk helt vammel. Fuld krop. Igen denne varme, uelegante stil, hvor det hele bare bliver for meget. Eftersmagen er lang med pebrede toner.

Gættene vil jeg ikke komme nærmere ind på, eftersom ingen formåede at få nævneværdige point.

Ole Henriksen (Dahl) fandt nu en spændende vin frem.

Bruno Rocca Barbaresco Coparossa 2003
Lys rød, gennemsigtig farve. Elegant næse med ribs, skovbund og svampe. Kølig og elegant i stilen. I munden er vinen ekstremt stram. Rygrad af beton, som vidner om et enormt potentiale. Man kunne have frygtet en lidt varm stil fra denne årgang, men det er slet ikke tilfældet her. Ord som kølig, stram og traditionel beskriver bedst denne vin. - Og det smager ski godt! Måske savner man en anelse frugt for at opveje de hårde tanniner. Gem den 10 år og der venter helt sikkert en endnu bedre oplevelse.

Tre personer formåede at gætte område og drue rigtigt. En enkelt scorede fuldt hus ved at gætte vinen rigtigt (på en noget billig baggrund).

De næste to vine skulle vise sig begge at være Brunello fra den lækre årgang 2001. Først serverede undertegnede.

Lisini Brunello di Montalcino 2001
Forholdsvis mørk rød farve. Middelkraftig og ret elegant næse med rød frugt, marcipan, chokolade, kirsebær og blyant. I munden en ret kompleks vin. Middel krop, god stram syre og flot balance. Man savner måske en anelse dybde, hvilket Lisine sikkert får med tiden. Men alt i alt en god afbalanceret oplevelse.

Tre personer gættede på en Brunello. Arne formåede at gætte både område, drue og årgang rigtigt, hvorfor han kunne sætte 6 point (hindbærsnitter) ind på kontoen.

Den aldrene tankpasser (Carsten) stod nu for tur.

Fattoi Brunello di Montalcino Riserva 2001
Lys rød farve. Meget speciel næse og helt anderledes i forhold til den foregående Brunello fra Lisini. Helt burgundisk i stilen med blød rød frugt, skovbund, kælder og lidt kaffetoner. Meget blød, elegant og afdæmpet fremtoning. Munden balancerer flot med næsen. Fløjlsblød, kølig, rød frugt. Middel krop og super elegant. Der er stor drikkeglæde pt, men umidbart tvivl om potentialet, i det at tanninerne allerede er meget bløde i stilen.

Halvdelen mente at der igen var tale om en Brunello. De fleste troede dog, at vinen havde flere år på bagen. Kun Ole Dahl gættede Brunello 2001, - et gæt, som han fik 6 tiltrængte point for.

Næste servering og aftenens næstsidste servering stod Poulsen for. Om Arne havde bestukket ham vides ikke, men Hr. Poulsen serverede i hvert fald en rigtig Arne-vin.

La Giaretta Amarone Classico 2005
Meget mørk rød farve. Næsen... - Tilbage til slikposen. - Rød frugt, sødme, lakrids, svesker og rosiner. Simpelthen for meget! I munden er vinen faktisk bedre, end næsen lige antyder. - Så meget skal den dog have. Blød, fed og rund i munden. Men igen denne sødme. Faktisk er den i munden klassisk, vellavet amarone. Om man så kan lide stilen eller ej...

Alle formåede at gætte Amarone, men ingen formåede at gætte rigtigt på årgangen.

Aftenens sidste vin skulle serveres. Og dermed folks sidste chance for at hive point hjem. Serveringen stod Per Thomsen for.

Elio Altare L'Insieme 2004
Mørk, nærmest oversøisk farve. Kraftig, moderne næse med brombærmarmelade, svesker, marcipan og mørk chokolade. - Helt Amaroneagtig, hvor det bliver for meget af det hele. I munden en fuld krop og noget tung i stilen. Lang eftersmag med pebertoner. Alt i alt en noget klodset og uharmonisk fremtoning. En vin der helt sikkert deler vandene. De som sætter pris på en moderne, pumpet stil vil elske denne. Det er "bullerbasse-silikonevin"!

Folk havde ingen anelse om, at der var Piemontevin i glasset. Dette med god grund, eftersom vinen mest af alt mindede om en Amaroneagtig bamse. Derfor blev der ikke pillet synderligt ved den samlede stilling.

Niels Arne Madsen 28
Henrik Ehlers 27
Ole Dahl 26
Rasmus Mathiesen 25
Michael Ehlers 20
Thomas Poulsen 19
Claus Clausen 16
Klaus Rasmussen 15
Carsten Bøgh og Per Thomsen 12

Tak for kampen drenge.

// Henrik Ehlers

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk