Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Bourgognesmagning - Mugnier, Roumier, Montrachet Kommenter denne vinsmagning/nyhed

27-09-2008
| More

Lørdag den 27. september var 8 mand samlet i København for at smage en række gode Bourgognevine. I og med at Bourgognevine prismæssigt ligger i den høje ende, så er det ikke hver dag, at man smager sådan en række gode vine.

Hver mand havde medbragt 1-2 flasker, som alle blev smagt blindt. Smagningen skulle vise sig at indeholde vine som eks. Baron Thenard Le Montrachet, Leeuwin Estate Chardonnay, Roumier Chambolle Musigny, J.F. Mugnier NSG, Parent Corton samt et par ældre vine fra Charles Vienot.


Folk landede kl. 18.30. - Nogle i bedre tid end andre. :-)

Først blev der lagt ud med en flaske champagne.

Duval-Leroy Champagne Collection "Paris" N.V.
Lys, gullig farve. Næse med citrus, æbler og lidt rugbrød. Ret lækker og ganske indbydende i næsen. I munden skuffer den derimod. Moussen dør hurtigt, hvorefter den får en lidt "svampet" karakter. Eftersmagen er forholdsvis kort. En ok champagne, - dog ikke en man vil huske til uendelighed.

Dernæst til den egentlige smagning. De to første vine blev serveret alene. Første serveret af værten. En Aligote fra kultproducenten Domaine Leroy som var købt dagen forinden. Fr. Leroy er tidligere vinmager på selveste Romanee Conti, og priserne på hendes vine opnår i dag gastronomiske højder. Denne er ingen undtagelse. 400,- kr for en Aligote, som vel nok er domænets "dårligste" vin.

1. Sæt:

Domaine Leroy Bourgogne Aligoté 2006
Lys gul - gylden farve. Speciel og ret kraftig næse med lakrids, salmiak og lidt citrustoner. I munden en fedlig konsistens. Blød og elegant start, hvorefter den ret lange eftersmag går over i en krydret stil. Ikke helt afbalanceret vin, men en speciel oplevelse. Om den så er god til prisen, - NEJ! - Men hvor mange af Leroys vine er det.

Næste vin blev serveret af en meget træt mand. Næsten direkte ankommet fra Hong Kong (Ikke i Kina, men i Nyhavn!), var han derfor lidt slidt. Det blev hans vin dog ikke dårligere af.

2. Sæt:

Chateau Fuissé Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 1996
Lys gyldent skær. Mums, en indbydende og frisk næse med citrus, hvide blomster, fadtoner og lidt skosværte. I munden er vinen også ganske lækker. Den mangler ganske vist lidt fylde i midten, men den er frisk, elegant og afbalanceret. Eftersmagen er lang og der fornemmes stadig en god rygrad i vinen.

Næste sæt indeholdte to vine. En af dem en meget speciel joker.

3. Sæt:

Leeuwin Estate Margaret River Chardonnay Art Series 1995
Mørk gul farve. Morgen-uringagtig og næsten over i en "Sauternes-agtig" kulør. Voldsom næse med modne nedfaldne æbler, nødder og gummi. Helt vulgær i stilen og næsten for meget af det gode. Munden lever på sin vis godt op til næsen. Stor krop, fadbamse - i en krydret stil, og eftersmagen er enorm. Der er ikke tale om en super elegant vin, men imponerende er den og et sjovt bekendtskab.

Baron Thenard Le Montrachet 1995
Ren, gennemsigtig farve med tegn på lidt alder. Speciel næse med harpiks, mødding, champignon og medicinskab. Lidt mere afdæmpet end Leeuwin i naboglasset og ikke helt denne "In your face" facon. I munden er vinen ganske lækker. Ren og elegant med en ret præcis syre, god struktur og en flot længde.

Der var vidt forskellige meninger om de to vine. Nogle foretrak den imponerende, men vulgære stil i Leeuwin, mens andre var mere til den mere "rene" Montrachet. Jeg selv hørte til sidstnævnte gruppe, selvom det dog var spændende at smage en ældre årgang af Leeuwin, som vel nok er en af Australiens bedste Chardonnay producenter.

4. Sæt:

Robert Ampeau Puligny-Montrachet 1. Cru Les Combettes 1990
Mørk, gullig farve og tegn på lidt modenhed. Herlig indbydende næse med æble, læder og våde sten. En lækker blød elegance i munden. Medium krop med en anelse kort eftersmag. Der er ikke tale om en vin, der skal gemmes meget længere. Men lige nu smager den ski rigtig godt. Afbalanceret og elegant. - Mums. Lækker vin, som på flot vis understreger bourgognevins flotte lagringspotentiale.

Så var det slut med de hvide. Aftenens femte sæt indeholdte to purunge røde fra den fantastiske årgang 2005.

5. Sæt:

Domaine Joblot Givry 1. Cru Clos du Cellier Aux Moines 2005
Så er vi i den anden boldgade! En rigtig frisk næse med rød og mørk frugt, heraf solbær og ribs, dertil kanel og stilke. I munden en middel krop, rigtig god struktur og god "frisk" frugt til at opveje syren. Måske lidt stram i betrækket, men det skal den være! Lang eftersmag med frisk syrlig frugt. En vin lige til at slaske ned. ;)

Domaine G. Roumier Chambolle-Musigny 2005
Lidt mere lukket i næsen ift. Joblot i naboglasset. Faktisk virkede den først til at have lidt prop, men det blæste dog af med tiden i glasset. Senere viste den jordbær, stilke, mineraler og lidt "grønne" toner. I munden en middel krop med en særdeles robust rygrad. Lang struktureret eftersmag med god kant.

Et sjovt sæt, som virkelig viste forskellen på Cote de Nuits i nord og Cote de Beaune i syd. Joblots friske, indbydende stil oppe imod en mere struktureret og "fast" vin fra Roumier. Begge fremragende vine på hver sin måde.

Næste sæt skulle vise sig at indeholde samme vin i to forskellige årgange.

6. Sæt:

Domaine J.F. Mugnier Nuits St. Georges 1. Cru Clos de la Maréchale 2005
Ret mørk i farven af en Pinot at være. Særdeles kraftig næse med massiv rød frugt - ribs, urter, stilke. - Meget lovende... I munden en god struktur og en flot kombination mellem frugt og syre. Flot præcis og stringent stil. Og samtidig en massiv frugt.

Domaine J.F. Mugnier Nuits St. Georges 1. Cru Clos de la Maréchale 2006
Ren rød farve med en klar kant. Kraftig næse med rød frugt, blomster, marcipan og sødme. Mere parfumeret i stilen end 2005 og virker på mig lidt mere "kunstig". Stadig flot næse, men bare set ift. 2005 ved siden af. I munden en enorm krop. Ikke helt så flot afbalanceret som 2005, men stadig rigtig stor vin. Mangler lidt frugt til at opveje den voldsomme syre, som vinen PT. besidder. Eftersmagen er enorm og knastør. En vin der skal have tid!

J. F. Mugnier er en producent, man skal holde et vågent øje med. Han har de sidste mange år udlejet hele Clos de la Maréchale i Nuits St. Georges til Faiveley. For et par år tilbage besluttede han sig så for selv at producere vin fra marken. Første årgang var 2004, hvorfor vi nu har smagt 2/3 af Mugniers producerede vine fra denne mark.

Næste sæt viste sig at indeholde to vine fra Corton. Begge med lidt alder på bagen.

7. Sæt:

Domaine Parent Corton-Les Renardes Grand Cru 1996
Begyndende moden farve med brunlig kant. Lækker næse i en lidt moden stil med tobak, bark, våde jernbanesvæller (løftede engang sådan nogle på en regnvejrsdag), stald, hø og møg. I munden en middel krop med saftig, syrlig rød frugt. Eftersmagen er lang, igen med denne lækre saftige stil. Kan sagtens ligge et par år endnu, men drikker fantastisk pt.

Domaine Louis Latour Corton Grand Cru 1991
Lidt allá samme farve som Parent i naboglasset. Speciel næse med tobak, medicinskab og lidt animalske toner. Ikke helt så givende og umidbart på vej ned. I munden stadig flot elegance, dog en anelse flad og ikke på samme niveau som Parent 1996 i naboglasset.

Aftenens sidste sæt var særdeles spændende. En af klubbens medlemmer, som må have en vanvittig spændende kælder, havde medbragt et par vine fra 60'erne!

8. Sæt:

Charles Vienot Vosne-Romanée 1969
Standen i disse flasker var fantastisk, så forventningen til vinen var stor. Lys rød, gennemsigtig farve. Kraftig, moden næse med læder, lakrids og tobak. Meget rustik og særdeles indbydende. Munden lever flot op til næsen. Silkeblød elegance, friskhed og stadig i fuldt vigør. Eftersmagen er særdeles lang og der fornemmes stadig en fin saftig syre. Lækker vin, som er flot afbalanceret og elegant fra start til slut. - Tak Martin!

Charles Vienot Corton 1964
Igen en moden farve. I næsen meget mere tegn på alder end den foregående. Brunkålsagtig med toner af skosværte, ymer og rosiner. Ikke synderligt behagelig at dufte til. I munden derimod blød og elegant. Ikke meget rygrad tilbage, men meget behagelig at drikke. Og meget bedre i munden end næsen antydede. Middellang eftersmag, som har lidt syrlige toner.

Et vanvittigt spændende sæt, som viste at almindelig Bourgognevin har fantastisk lagringspotentiale. Dette endda demonstreret af en, for mig, totalt ukendt producent.

Inden aftenen var helt omme, blev der smidt en blind, tør granitsag på bordet. Ikke det mest optimale tidspunkt at servere sådan en vin på, men alligevel...
Jeg har før skrevet meget flot om denne vin, hvorfor jeg bare vil vedlægge et link til et tidligere notat på en vin som er et super køb til prisen:

Geyerhof Riesling Sprintzenberg 2007


Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:



ehlers.dk