Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Chianti Classico 2004 med Champagne og Brunello Kommenter denne vinsmagning/nyhed

28-10-2008
| More

Tirsdag den 28. oktober var 10 mand samlet i Allerød for at smage nogle af de bedste vine fra Chianti Classico regionen i den meget roste årgang 2004.

Undertegnede var så heldig at blive inviteret til denne smagning i sidste øjeblik. At sige ja til denne invitation var en særdeles god idé, eftersom smagningen skulle vise sig at indeholde 21 vine. Heriblandt vine fra eks. Felsina, Poggio Scalette, Fontodi, Riecine, Montevertine, Witmann, Sottimano, Vilmart og ikke mindst Lisini og Soldera Casse Basse!


Smagningen blev akompagneret af en gang sushi og dernæst nogle lækre italienske anti-pasti. Alle vine blev smagt blindt.

Først en champagnestarter:

David Léclapart - Apôtre 2002, Champagne
Lys gylden farve. Mild mousse, men absolut ikke mild næse! Meget frembrusende start, som dog toner af med tiden i glasset. Næse med rugbrød, nødder og en anelse svampe. I munden starter den rigtig flot med stor krop og imponerende lang eftersmag. Igen må man konstatere, at vinen med tiden bliver lidt mærkværdig og en smule ubalanceret. Alt i alt en god champagne, som dog på nuværende tidspunkt mangler lidt balance. (91)

En venlig gæst havde på dagen fødselsdag, hvorfor han valgte at servere et par fantastiske vine. - Den første en hvid:

Wittmann Morstein GG Riesling 2007, Rheinhessen
Lys gul farve. Middelkraftig og meget elegant næse med lækre citrustoner. Fokuseret og præcis stil. I munden en fuld og ret intensiv krop. - Den starter blødt, hvorefter vinen vokser sig større og større og slutter med en imponerende eftersmag.
Et lille men... - Til sidst i eftersmagen finder man en anelse varme. Det kan dog skyldes serveringstemperaturen, idet vinen blev serveret et par grader for varm. Det skal dog ikke ødelægge en super vinoplevelse... (93)

Også til aftenens egentlige program...


1. sæt:
Riecine Chianti Classico Riserva 2004
Det er anden gang indenfor de sidste par måneden, at denne vin smages. Denne gang performer den flot, men ikke helt på samme niveau som sidst.
Kraftig "pleaser"-næse med frisk, rød frugt, kirsebær, lys chokolade, lidt te og mandarin? I munden knastør, ung og stram! Struktureret sag som umidbart er fin, men helt sikkert har godt af noget tid på langs. Desværre ikke helt samme dybde på dagen, som den foregående gang den blev smagt. (91)

Il Molino di Grace Chianti Classico Riserva Il Margone 2004
Mere mørk, tung og dyster end Riecine i naboglasset. I næsen en støvet stil, mere mørk og "skoskabs-agtig". Ikke helt så frisk og frembusende. I munden ser det bedre ud. - En super vin med dybde, balance og rygrad. Dertil en knastør, lang, støvet finish. (91)

To vine, som var gode på hver sin måde.


2. sæt:
Castello di Fonterutoli, Chianti Classico 2004
Næse med mørk frugt og lidt laktoner. Meget indbydende i munden! - Intensiv og dyb vin med en stram syre efterfølges af en imponerende lang eftersmag med lidt svage "urtede" toner. En flot vin med et langt liv foran sig. - Bedre i munden end næsen. (91)

Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2004
Mørk rød farve. Middelkraftig og lidt speciel, mudret næse med kamfer og urter. I munden en middel krop, som virker noget slasket og usammenhængende. Ikke den store drikkeglæde og alt i alt noget skuffende. (88)


3. sæt:
Fontodi Vigna del Sorbo Chianti Classico Riserva 2004
Lys rød og klassisk sangiovesefarve. Lækker og ultra-ren næse med kølig rød frugt, kirsebær og chokolade. I munden en meget fokuseret vin. Middel intensitet og flot afbalanceret. Syren er stram, men bliver flot opvejet af en meget tiltalende rød frugt. Enorm eftersmag med nogle slutvise syrlige toner. Alt i alt en vin med stor drikkeglæde og ikke mindst stort potentiale! (92+)

Faktisk lige et niveau bedre end Fontodi Vigna del Sorbo Chianti Classico Riserva 2001, som blev smagt for 3 uger siden.

Felsina Rancia Chianti Classico Riserva 2004
Mærkværdig næse med ymer og diverse surmælksprodukter, dertil lidt syrlige ribs. Med tiden (+1 time) aftager ymertonen dog væsentligt. Først var den ikke til at abstrahere fra. I munden ganske pæn. Rancia er på dagen ikke helt så afbalanceret og "kølig" som Vigna del Sorbo ved siden af. Middel krop, ganske god rygrad og lang eftersmag, men mangler igen lidt præcision og balance.
Felsinas vine skal som vanligt have tid, - og denne er ingen undtagelse. Har man tålmodighed med vinen, venter der helt sikkert en god oplevelse. Lige nu er den lidt vanskelig at blive klog på. (90)


4. sæt:
San Fabiano Calcinaia Cellole Riserva Chianti Classico 2004
Ret mørk af en Chianti at være. Kraftig næse med mørk frugt, medicinskab / gagebind og urter. I munden starter vinen silkeblødt. - Hvilken start... Herefter vokser den i heftig grad og bliver meget robust i stilen. Heftig intensitet og en noget hård og spids finish. Balancen er ikke helt på plads, men rygraden til mange år på reolen er tilstede. (91+)

Fødselaren diskede nu op med en "renser" i form af en champagne. - Og hvilken champagne!

Vilmart Champagne Coeur de Cuvee 1997
Lys gylden farve. Kraftig og særdeles præcis næse med citrus, mandler og svage gærtoner. I munden fremtoner den knivskarpt og fokuseret. En meget lineær champagne og en af de bedste jeg til dato har smagt. Eftersmagen er lang og indeholder nogle friske søde elementer. Mums. (94-95)

Efter denne herlige forfrisker fortsatte det røde program. 5. sæt blev serveret af en venlig deltager. (Lad os bare kalde ham Danmarks Brunellokonge).


5. sæt:
Lisini Brunello di Montalcino 1997
Lisini har aldrig skuffet mig! Årgang 1997 har ellers budt på en del Brunello skuffelser. Årgangen blev nærmest udråbt til legendarisk, men set i bakspejltet 10 år efter er de fleste vine efter min mening faldet sammen og efterfølgende efterladt en med en flad fornemmelse. Denne Lisini sidder dog lige i skabet.
Lys rød og klassisk sangiovesefarve. Fantastisk elegant og moden næse med de lækreste røde bær, lidt tobak, urter og skovbund. Det tyder godt... Smagen er flot tilpasset til næsen. Stilfuld elegance med røde bær, som er flot opvejet af en særdeles spænstig syre. Middel krop og middel længde, men hvilken stil og hvilken balance. Lækkert!!! Drikker fantastisk nu. (95)

San Luigi Sangiovese 2004
Denne har ikke en chance ved siden af Lisini. Mørk rød farve. Bombastisk næse med sød mørk frugt og kampfer. Alt for "varm" og vulgær ift. Lisini. Fuld krop og en lang eftersmag. Men mangler elegance og fremstår meget klodset ift. ballerinaen ved siden af. (88)


6. sæt:
Poggio Scalette, Il Carbonaione 2004
Jeg har med stor begejstring smagt Carbonaione i tidligere årgange. - Denne er desværre noget skuffende.
Lidt mærkværdig næse med mørk frugt og støv med underliggende blommetoner. I munden er vinen ganske flot. Måske en smule kedelig og ikke en der rammer en så dybt, men fin struktur og god længde. Man sidder dog tilbage med en lidt tom og ligegyldig fornemmelse. En vin man hurtigt glemmer. (89)

Montevertine Le Pergole Torte 2004
Det er ikke hver dag man støder på denne vin, og nu har jeg haft fornøjelsen at smage den to gange i denne måned. - Herligt.
Torte er fabelagtig. Lys rød farve. Middelkraftig og vanvittig indbydende næse med røde bær og marcipan. Kølig og stilren. Smagen skuffer heller ikke. Meget intensiv og dyb - og samtidig denne kølige elegance med en underliggende jernnæve-agtig stil, som giver vinen et fantastisk potentiale. - Super præcis vin. (94-95)


7. sæt:
Il Molino di Grace Gratius IGT 2004
Lækker næse med rød frugt, gran og lidt sekundære laktoner. Middel krop med god syre. Måske lidt vanskelig at smage ovenpå La Pergole Torte. - Gratius virker en anelse mere klodset i stilen. (Jeg synes som regel, Gratius er en lækker, kølig vin, - især til prisen). Efter min mening performede den bedre, da den blev smagt for en måneds tid siden. Stadig rigtig god vin, men desværre en smule intetsigende på dagen. (91)


8. sæt:
Flaccianello della Pieve 2004
Mørk rød farve. Kraftig og meget speciel næse med mørk frugt, støv, peanuts og kartoffelvand (som Dennis sagde). Med tiden i glasset udvikler den sig dog mere og mere og bliver på en måde mere balanceret. I munden en fuld krop. - Knastør og en imponerende længde. Vinen virker ikke 100% afbalanceret, men dog alligevel en god oplevelse.
Flaccianello vækker ikke umidbart samme begejstring for mig, som hos så mange andre. Til dens forsvar skal det dog siges, at jeg aldrig har smagt den med den alder, som vinen efter sigende fortjener. (91)

Percarlo IGT 2004
Det er anden gang indenfor kort tid, at Percarlo bliver smagt og fjerde gang i år. Vinen har endnu ikke skuffet.
Lækker næse med rød frugt, hvid chokolade og appelsinskal. Fantastisk sprød i munden. Meget struktureret med en super dybde og en særdeles robust rygrad. Eftersmagens længde er imponerende og stilen er ultra-spænstig. Simpelthen bare en lækker vin, som har mange gode år foran sig. (94-95)

Aftenens egentlige program var nu ovre. Det holdte dog ikke fødselaren fra at diske op med et par vine af særdeles høj kvalitet.

Percarlo IGT 1990
Lys rød farve med orange kant. Lækker moden næse med rød frugt, stald, sød tobak og læder. Smagen er knastør med lækker rød frugt. Middel krop i en frisk og elegant stil. I den lange eftersmag kan man stadig fornemme nogle lækre stramme tanniner. Flot vin, som drikker rigtig flot lige nu, men stadig har en del gode år i vente. (94)

Det er første gang, jeg smager en ældre udgave af Percarlo. Hvilket potentiale denne vin har.

Næste vin var en helt speciel oplevelse. Alle vinnørder, som sætter pris på elegant vin, burde unde sig selv at smage nedenstående vin.

Soldera Case Basse Brunello Riserva 2001
Case Basse er bare sin "egen". Det er helt sikkert ikke alle der sætter lige meget pris på denne vin, - men jeg gør, og det er i høj grad.
Lys, rød gennemsigtig farve. Næsen er et studie i kølig elegance. Jordbær, appelsin, ribs og en lillebitte medicinskabstone. Duften bliver ikke større, hvorfor jeg sad og duftede til den i 10 min inden første slurk blev taget. Smagen skuffer ikke. Javel, vinen er ung og er vel først på toppen om 20-30 år, men det gør den ikke kedelig nu. Elegancen er lige i skabet. Lækre røde bær og den køligste, spænstige syre man kan forestille sig. Fantastisk vin, som med tiden sikkert kan udvikle sig til det perfekte. (97+)

Fødselaren blev ved med at smide flasker på bordet. Denne gang igen en "renser" i form af en lækker tysker.

Wittmann Kirchspiel GG 2007
Lys gul farve. Lækker indbydende næse med citrus, æble, mineraler og hyldeblomst. Meget lineær og præcis. Smagen er stram og ret robust. Igen godt fokuseret. Alt i alt en super flot afbalanceret sag. (94)

Ikke nok med det. - Nu gik værten i kælderen og hev en kradsende Nebbiolo op.

Sottimano Barbaresco - Fausoni 2004
Lys rød, gennemsigtig farve. Stram næse med rød frugt, jordbund og lidt champignon. I munden uhyggelig stram og ungdommelig! Der fornemmes lidt kølig rød frugt, men ellers er der næsten kun tale om en rå, hård jernnæve. God vin, som sikkert bliver rigtig god om +10 år (eller 20!). (92)

Det blev så til hele 21 vine på en tirsdag aften. - Det skulle vise sig at blive en lang onsdag.

Stor TAK til arrangøren, værten samt fødselaren for en fantastisk vinøs oplevelse, samt Michael fra BB Vinimport for fotos.

// Henrik Ehlers

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk