Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Blind vinsmagning med Chambertin, Rioja, Mosel og gammel Vosne Romanée Kommenter denne vinsmagning/nyhed

29-04-2010
| More

I april måned deltog undertegnede i en lidt speciel blindsmagning hos en vinbbuddy i Birkerød. Smagningen var sådan set ikke så speciel i sig selv, idet der var tale om en almindelig BYO smagning. - Men det var vinene! Alt fra ung tysk Riesling fra Prüm til moden Gevrey Chambertin - fra Ponsot og Leclerc og SÆRDELES moden Vosne Romanée Village. - Helt tilbage fra 1926!


Om det var den store mængde af afbud, der fik folk til at komme med det tunge skyts, blev vi vidst aldrig helt klar over. Spændende vine blev det i hvert fald til.

Første vin var fra en - for mig - ret kendt producent:

JJ Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2004
Klar hvidgul farve. Lækker, fed næse med hyldeblomst, limefrugt, honning og en anelse svovl. Også lækker i munden, om end jeg savner en anelse koncentration i midten. Eftersmagen er dog imponerende flot, lang og læskende. Flot vin, som dog, uden tvivl, først skal drikkes om nogle år.

Selvom jeg ret ofte har nydt Prüms vine, lykkedes det mig ikke at gætte den. Herlig var den dog. En vin som gjorde det svært for den næste vin.

Arnaud Ente Bourgogne Blanc 2006
Lys, strågul farve. Ret kraftig næse med citrus, smør, nødder, mineralitet, lakrids og fad. Også godt med koncentration i munden - dog lidt for fad - og alkoholdomineret, hvilket gør den noget ubalanceret og voldsom. Ingen tvivl om, at denne almindelige Bourgogne Blanc banker mange konkurrenter, eftersom den næsten er på samme fede koncentrationsniveau som en Meursault. Men her efter den meget elegante tysker, blev denne udstillet som lidt for voldsom og ubalanceret.

Sådan er det, når man blindt skal finde en korrekt serveringsrækkefølge. Ikke altid helt nemt.

William Fevre Chablis Grand Cru Bougros 1998
Mørk urin-gullig farve. Kraftig og ret spændende, speciel næse med læder, anis, brændt smør og blomster. Umidbart nogle klare alderstegn. (Gættede at den var ældre). I munden ikke helt så interessant, som næsen antydede. Middel krop, lidt vandlig med en middellang og sprød eftersmag... En vin som huskes på næsen.

Herefter kom det røde skyts på bordet. - Og hvilken start.

Først et sæt med to.

Domaine Ponsot Griotte Chambertin Grand Cru 1996
Lys rød gennemsigtig farve med klar kant. Delikat og feminin næse med røde, saftige bær, læder og roser. Smagen igen i samme elegante, feminine stil. Helt Chambolle-agtig silkeblød i udtrykket med en meget ungdommelig syre og en imponerende lang eftersmag. Med tiden i glasset vokser den sig større og større - og dagen derpå var den faktisk bedst.

Phillipe Leclerc Gevrey Chambertin Combes Aux Moines Premier Cru 1996
Mørk, uigennemsigtig og mere grumset i farven end Ponsot Griotte ved siden af. Mere spark i næsen - mere lakridset og svampet, men også en anelse mudret. God koncentration i munden. Stadig ret elegant og saftig, men tydeligvis en helt anden stil end Ponsots. Forekommer mere moden og ikke helt så holdbar i længden. Men smager ski fantastisk nu!

Et flot og meget spændende sæt.

Herefter fulgte to vine hver for sig.

Først en vin med KLARE alderstegn, men ingen af deltagerne gættede den til at være ældre end de flestes bedsteforældre.

Larronde Freres Vosne Romanée 1926
Moden brunlig farve efterfølges af en særdeles moden næse, som der ikke er meget krudt i. Lidt læder, appelsin og tobak kan det blive til. Næsen vidner om en vin, der skulle have været drukket for længst. Smagen derimod er helt anderledes. Silkeblød, super elegant og med en uimodståelig, saftig, rød frugt. Imponerende at en Village vin kan præstere så flot i sådan en alder. Stor stor oplevelse. - Da alderen blev afslørret måbede alle.

Herefter en helt anden vin.

Summerland Bien Nacido Block X Syrah 2004
Mørk rød uigennemsigtig farve. Kraftig næse med blåbær, solbær, kærnemælk og ymer. Umidbart kunne nuancerne tyde på en pumpet bullerbasse, men det var faktisk ikke tilfældet, eftersom man samtidig kunne fornemme et køligt element, som gjorde vinen ret frisk. I smagen godt med koncentration, men samtidig en flot syre til at holde frugten i skak. En lang og kødfyldt eftersmag afslutter en ny og rigtig god vinoplevelse.

To mørke vine blev nu hældt op. Jeg selv frygtede en smule, hvad der var i vente. Det skulle der vise sig ikke at være grund til.

Casanova di Neri Pietradonice 2001
Mørk rød farve med popur kant. Tætpakket og lidt støvet næse med mørk og rød frugt. Dertil urter, grøn peber og en anelse mineralitet. Tætpakket frugt og robust syre i smagen med en særdeles lang og stadig ungdommelig finish. Flot vin, som ved afslørringen overraskede mig totalt. Jeg har aldrig været fan af Pietradonice, men denne var mildt sagt slet ikke så ringe!

Casanova di Neri Tenuta Nuova Brunello di Montalcino 2001
Vinen der for et par år tilbage toppede Wine Spectators TOP 100 liste.
Mørk rød, uigennemsigtig farve. Koncentreret og lakridset næse med søde rosiner og sekundært medicinskab. Lidt makaber næse, men faktisk ganske flot. Klassisk rød Sangiovese er det dog IKKE, men mørk og mere dyster. Smagen lever flot op til duften. Den starter faktisk en anelse vulgær, men vokser heftigt for til sidst at blive robust og samtidig ret afbalanceret. Vinen afsluttes med en lang maskulin finish.

To spændende vine fra en producent, som jeg ALDRIG har købt en vin fra. Det skyldtes helt sikkert en grum oplevelse med Tenuta Nuova 2003 for et par år tilbage. Jeg må se at lægge denne oplevelse i glemmebogen, for der er ingen tvivl om, at Casanova di Neri kan lave fremragende vine, som kan lagre længe. - Også selvom de er lidt til den moderne side!

Herefter fulgte der tiltrængte bobler.

Duval Leroy Champagne 1996
Lys strågul farve. Flot og elegant næse med citrus, rugbrød og sekundært lidt gærtoner. I munden rank, præcis, kølig og samtidig med en sprød syre også de herlige citrustoner. Flot sag.

... og efter sådan et friskt spark, tilbage til de røde.
Faustino de Autor Rioja Reserva 1994
Rød gennemsigtig farve med orange, moden kant. Særdeles flot og delikat næse med rød frugt, tobak, the og mandarin. I munden en middel krop og en fløjlsblød tekstur. Lidt lakridsale toner og saftige røde bær. Eftersmagen har en fin længde og understreger en alt i alt flot, afbalanceret og fantastisk sammenhængende vin. - Og ikke mindst et bevis på, at nogle Rioja vine lagrer fantastisk.

Aftenens sidste røde blev ikke serveret blindt. Værten fik vredet armen om, for på den måde at få ham overtalt til at åbne den. At den så havde prop var mildt sagt meget ærgeligt. Vinen var nemlig Chateau Palmer 1986. SUK!

Aftenens sidste vin var en sød og meget sexet sag.

Willi Schaefer Graacher Domprobst Beerenauslese 1992
Fantastisk indbydende og sødmefyldt næse med hyldeblomst, tropisk frugt, ananas og honning. I munden FED og olieret med en imponerende lang og smørret eftersmag. Måske en anelse for fed, - syren kan ikke helt kan følge med.
Dog alt i alt en meget spændende sag, som sikkert til trods har mange år foran sig endnu.

Tak til værten for en super hyggelig aften med herlig mad, lækre vine og ikke mindst godt selskab.Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk