Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Tæt hold-Winebattle med moden Bordeaux, elegant Bourgogne og tyk marmelade Kommenter denne vinsmagning/nyhed

14-01-2012
| More

Januar måneds Winebattle blev en særdeles tæt duel! Værten havde meddelt deltagerne, at hver mand skulle medbringe én "blind" flaske, hvorefter der ville blive udtrukket to hold. Selvom denne form for Winebattle altid er kaotisk mht. en korrekt serveringsrækkefølge, så gik det denne aften op i en højere enhed... Så godt som det nu kan. Og med vine fra eks. Lafon Rochet i Bordeaux, Louis Jadot i Bourgogne, Le Pupille fra Maremma, Chateau Magdelaine i Saint-Emilion og G. Alessandria fra Monforte (Barolo) kunne man - med enkelte undtagelser - heller ikke sætte en finger på det generelle kvalitetsniveau!


De to hold blev udtrukket:

Hold 1 (favoritterne): Rasta, Banks, Ole, Per, Henrik
Hold 2 (nitterne): Claus, Thomas, Carsten, Urn, Klaus

Favoritterne lagde ud med en noget uventet servering. Ole havde nemlig valgt at smide sin vin på fliserne på vej ud til bilen. Og da der ikke var tale om en platikdunk, måtte han finde en erstatning i det nærmeste supermarked. Ikke alene kostede det ham to flasker vin istedet for én, men derudover en bøde til klubbens kasse. :)

Faliero Miliasso Barbaresco 2007
Lys rød transparent kulør. Benet og ret kedelig næse med en smule rød frugt, peber, sprit og skosværte. I munden klart bedre (uden dog at være mindeværdig!). Blød, rund og letdrikkelig med en kort eftersmag, hvor der fornemmes en smule lakrids. Forholdsvis kedelig og intetsigende supermarkeds-Nebbiolo.

Nitterne var mildest talt på bar bund. Der blev diskuteret frem og tilbage - og det endelige gæt blev placeret i Bourgogne 2003. Holdet scorede derfor hele NUL point!

Favoritterne skulle nu gætte:

Chateau Lafon Rochet Grand Cru Classé 1993
En lidt udviklet grumset kulør med en ret mørk kerne. Rigtig flot, middelkoncentreret næse med klassiske, elegant Bordeaux-nuancer - solbær, cedertræ, læder, tobak og blyant. Smagen er i fin balance med duften - uden dog helt at leve op til denne. Ikke den vilde koncentration, men nemt-drikkelig med en fløjlsblød elegant tekstur og en middellang eftersmag. Overraskende flot af en Bordeaux fra dette katastrofeår at være!

Favoritterne var på hjemmebane - troede de da! For der er ikke langt fra succes til fiasko, hvilket denne vin var et klart bevis på. Holdet var nemlig helt med på, at der var tale om en Bordeaux vin. Men den meget bløde stil fik sendt gættet til Saint-Emilion på Bordeauxs' højre bred, hvorfor der - meget skuffende - kun blev uddelt et enkelt point for det korrekte lande-gæt.

Så var det favoritternes tur til at servere:

Chateau Magdelaine Premier Grand Cru Classe B 2006
Mørk rød farve med transparent kant. Stor intensiv og samtidig ret elegant næse med solbær, ymer, marcipan, lakrids og chokolade. I munden endnu mere koncentreret med en imponerende lang eftersmag, godt med tannin og et diskret fadpræg.
En vin, der generelt var stor begejstring for, men også en meget atypisk og "voldsom" højrebreds-Bordeaux.

Denne vin måtte være umulig at gætte. - Og det var den sådan set også... Den heftige tannin fik sendt Nitterne til Piemonte, hvorfor holdet kun blev tildelt et enkelt point for et tæt årgangsgæt.

Nitterne serverede nu deres anden vin - en rigtig flot en af slagsen:

Louis Jadot Beaune Boucherottes Premier Cru 2001
Lys rød gennemsigtig kulør. Mild, elegant, men samtidig en ret lukket næse med hindbær, ribs og skovbund. Faktisk en (lille smule) "benet" i næsen. I munden langt mere givende. Feminin, silkeblød elegance med en flot lang eftersmag, hvor der dog til sidst er en lille grøn tone. En fin elegant vin, som - med over 10 år på bagen - stadig forekommer ret ungdommelig. Flot!

Favoritterne levede nu op til favoritværdigheden og slyngede en giftig trumph på bordet. Det eneste, som ikke blev gættet var nemlig årgangen, hvorfor holdet blev tildelt hele ni point.

Stillingen var derfor hele 10-1, og det så nu for alvor vanskeligt ud for de noget slukørede nitter. Men som bekendt står HOVMOD OFTE FOR FORFALD, hvilket også næsten blev tilfældet denne aften...

Højt på strå serverede favoritterne nu deres tredje vin:

Le Pupille Saffredi 2006
Mørk rød farve. Imponerende intensiv og indsmigrende næse med solbær, chokolade og mandler. I munden igen en super koncentration, men samtidig blød og sexet. Glat og blød som en ål med en imponerende dybde - og længde. Nogle vil nok finde den polerede stil lidt for "nem", men flertallet vil elske denne vin. - Klap klap...

Nitterne begyndte at blive varme. Der blev faktisk nævnt "Toscansk Cabernet 2006", men desværre for dem, endte de med et gæt på en Toscansk Syrah 2009. Et gæt, som indsatte tre point mere på nitte-kontoen.

Nitterne havde næste servering. - Igen en fremragende vin:

Palacios Herencia Remondo La Montessa Reserva 2001
Mørk rød farve. Ret koncentreret og super lækker næse med røde bær, hø, tobak og lakrids. I munden igen en god koncentration og samtidig saftig i stilen med en lang flot eftersmag. Med 10 år på bagen fornemmes lidt alder, men absolut ikke en vin, der er på vej i graven.
En ret speciel vin, som var helt umulig at gætte... Men det gør ski ikke noget, når det smager så godt!

Den saftige "røde" stil kombineret med det landlige præg sendte favoritterne til det sydlige Rhone. Nærmere betegnet en god, moden, traidionel Chateauneuf du Pape.
NUL point og Nitterne tre point tættere på...

Stillingen var nu 10-4.

Favoritterne serverede endnu en flot vin (det måtte da snart høre op...):

G. Alessandria Barolo San Giovani 2007
Forholdsvis mørk rød farve (af en Nebbiolo at være) og en super koncentreret næse med de klassiske Barolo toner - lakrids og tjære. Ja, den kommer fra Monforte kommunen! Dertil en underliggende mint-tone. I smagen går koncentrationen igen. Der startes med en fløjlsblød tekstur, men hurtigt bliver stilen tæt med et imponerende tannin-grip og en vildt lang eftersmag. En super flot vin med et imponerende skelet, der har et langt, langt liv foran sig!

Nitterne havde nu høstet lidt selvtillid og fik igen kastet et særdeles kvalificeret gæt afsted. Nemlig Barolo 2006 - og dermed seks point mere!

Favoritterne begyndte nu at mærke Nitternes fråde om den mund, som snart kunne sætte tænderne i haserne på favoritterne.

Om det var derfor, deres næste vinvalg var en vin, der kunne dræbe alle smagsløg, skal være usagt.

Las Moras Mora Negra 2007
Mørk rød uigennemsigtig farve. Vildt kraftig og ret vulgær næse med søde kogte blåbær, blommer, lakrids, skosværte og peber. I munden en imponerende koncentration, men igen godt med sødme og alkohol. Afsluttes med en lang, lang eftersmag, som forekommer meget, meget tung... Utrolig mættende vin, som absolut ikke begejstrede flertallet.

Favoritterne følte sig dog ret sikre på, at der var tale om en oversøisk Shiraz. Et gæt som igen ikke gav Favoritterne point!

Og hvis man kunne fornemme fråden før, så sad tænderne for alvor fast i haserne nu. Inden aftenens to sidste serveringer var stillingen nemlig 10-10!

Og lidt bekymrede serverede Favoritterne nu en vintype, som normalt nemt kan gættes.

Bolla Amarone 2007
Kraftig og lodden næse med svesker, blommer, rosiner, medicinskab og alkohol. I munden fuld krop med en lidt for heftig alkoholisk tone. Lang, lang eftersmag, som nærmest forekommer brændende!
Heftig vin, men totalt ubalanceret.

Bliv klogere på Amarone vin her

Heldigvis for Favoritterne gættede Nitterne på Chateauneuf. Dermed ingen point og Favoritterne skulle nu blot indkassere et enkelt point for at hive sejren hjem. Men i og med, at de sidste to vine ikke have givet point til Favoritterne, var forventningerne til point og den generelle selvtillid ikke i top.

Domaine la Bouïssiere 'Le Font de Tonin' Gigondas 2009
Mørk rød farve. Kraftig lodden næse med sort frugt, skosværte og kærnemælk. Forekommer virkelig dunkel og tung. I munden en maskulin mørk sag godt med alkohol, varme og en lang, tung lakridsset eftersmag. Generelt en meget tung og - for de fleste af os - ret usammenhængende vin.

Denne Rhone vin kan købes hos Jysk Vin

Hvor Nitterne før fik gættet Rhone-Syd til en Amarone lavede Favoritterne nu den omvendte fadæse og gættede Amarone til en vin fra det sydlige Rhone.

Aftenen sluttede derfor med et uafgjort resultat, hvilket er første gang i vinklubbens 10-årige histore.

Tak til værten for helt suverænt værtsskab.

// Henrik Ehlers
Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk