Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

10 års jubilæumssmagning Kommenter denne vinsmagning/nyhed

17-11-2012
| More

Vinklubben har til december 10 års jubilæum. Og dette skulle selvfølgelig fejres med en 10 års jubilæumssmagning. Man kunne derfor foranlediges til at tro, at der skulle lines op med nogle af de store kanoner, som der igennem tiden er blevet smagt. Men nej, det blev slet ikke tilfældet. Snarere tværtimod. Smagningen var nemlig et forsøg på, at finde gode vine til prisen.


Derudover havde Vin300 været så venlige at sende os nogle smagsprøver, som så selvfølgelig blev flettet ind i smagningen.

I tråd med mange tidligere smagninger blev der arrangeret en Winebattle. Vi dampbørn har nemlig en tendens til at blive lidt ufokuserede, når der ikke er tale om en konkurrence. Og håneretten overfor det andet hold har næsten samme værdi som forrige uges lottokupon! (99 mill).

Holdene blev opdelt i to - de gamle mod de unge. Sidst at undertegnede var arrangør, hev de unge nemlig en smal sejr i land, hvorfor de gamle selvfølgelig skulle have mulighed for en revance. Læs evt. referat fra denne nostalgiske vinsmagning her.

De to hold gik i øvrigt til bordet helt uvidende om aftenens vinøse prisniveau. Og derfor var der i dagens anledning også mulighed for at få lidt ekstra point. Det hold, som var tættest på prisen, fik ét point. - Og var holdets prisgæt indenfor 50,- fra vinens pris, så vankede der et point mere.

Først sæt blev hældt i glassene:

Collosorbo Rosso Toscana IGT 2009
Relativt mørk rød, dog gennemsigtig farve. Middelkraftig næse med et saftigt og imødekommende præg med rød frugt, vanilje, chokolade, oliven og et lille fadsnert. I smagen lidt samme stil. Lige til at gå til og nemt-drikkeligt med en middellang eftersmag. Javel, der er ikke tale om "WAUW-vin", men bare afbalanceret og ligetil. Og til Super Best tilbudsprisen på 3 stk. til 140,- er der ligefrem tale om et røverkøb.

La Colombina 'Palpito' Sant'Antimo 2007
Rød gennemsigtig farve, som efterfølges af en lækker duft, hvor saftigheden er i højsædet. Intensiteten af næsen er fin. Dette kombineret med røde saftige bær (specielt umodne kirsebær) og blyant gør den interessant og imødekommende. I munden en middel koncentration, saftig tannin og en middellang behagelig eftersmag. En særdeles lækker sag, som virker noget mere "ren" i udtrykket end årgang 2006 af samme vin.
Cabernet Sauvignon'en træder egentlig fint i skyggen af den langt mere udprægede saftige Sangiovesedrue.

Begge hold var enige om, at vi var på italiensk grund. I hvert fald mht. Collosorbo. - De unge gættede nemlig Chateauneuf på vin 2????
Mest bemærkelsesværdigt for dette sæt var dog "Tollundmændenes" gæt på La Colombina Palpito. Her manglede de blot et rigtig gæt på producenten for at få det optimale ud af pointhøsten. Men en føring på 10-6 efter første sæt er jo mildt sagt Æ så ringe end da!

Herefter blev der serveret en enkelt hvid. Det var egentlig meningen, at denne skulle have været serveret i starten, men værten havde glemt den. :/

Schäfer-Frölich 'SF' Riesling Trocken 2011
Lys strågul farve. Let og frisk næse med limeskal, hyldeblomst, pære og hvide blomster. Lidt sødlig stil i næsen, hvilket absolut ikke er tilfældet i smagen. Her er der nemlig tale om en knastør stil, skarp mineralitet - og med en ret lang, tør finish.

Gættene på denne spændende vin vil jeg ikke komme nærmere ind på, men blot konstatere, at de gamle udbyggede deres føring til 12-7. Og det skyldtes udelukkende gæt på prisen!

Tredje sæt - igen blot en enkelt vin:

Monte delle Vigne 'Nabucco' 2009
Meget mørk, uigennemsigtig farve med popur kant. Kraftig næse i en noget moderne stil med mørk såvel som rød frugt, lakrids, slebet stål og fad. I munden starter den ganske blidt med en fin, blød tekstur og en middel koncentration. Det blide udtryk varer dog ret kort, da den kraftige syre tager til og efterlader en lang og noget krasbørstig finale, hvor man foruden den heftige tannin kan fornemme noget alkohol. En vin, som Hr. & Fru Danmark uden tvivl vil synes godt om, da der er fuld 'KAPOW' for skillingen. Men ikke just en elegant og afbalanceret vin.

De to hold bevægede sig straks til de oversøiske destinationer, hvilket måske skyldtes den store kontrast til de foregående sæt. Ikke desto mindre havde vinen faktisk et imponerende syreniveau, hvorfor de to holds gæt var noget overraskende.

Lidt point for pris og årgang blev det dog til, hvilket betød, at stillingen nu var 15-8 til de gamle.

Endnu en enspænder blev hældt i glasset:

Son Prim Merlot 2006
Merlot fra Mallorca. Så har man hørt den med! Det er i hvert fald vinklubbens første oplevelse med sådan en vin. Og hvilken positiv en, det skulle vise sig at blive!
Den lys røde transparente farve efterfølges af en godt koncentreret og elegant næse med lækre røde bær, grøn peberfrugt, krydderier, vanilje og sekundært lidt røg. I munden lidt samme stil. God intensitet, røde saftige bær og en lang eftersmag med saftig tannin. Afbalanceret og lækker... Og generelt en virkelig positiv overraskelse.

Forståeligt nok var de to hold på herrens mark med denne vin, da vi jo aldrig har smagt noget fra Mallorca før. Et enkelt point til hvert hold blev det dog til, hvorfor stillingen nu var 16-9.

Femte sæt:

La Colombina Rosso di Montalcino 2008
Lys rød, transparent farve. Lidt lukket næse, som åbner mere op med tiden. Meget klassisk i stilen med saftige røde ribs, kirsebær, tranebær og et animalsk touch. I smagen fin intensitet og samtidig en herlig friskhed med saftig tannin og en lang afbalanceret eftersmag.
Vi har smagt La Colombinas Rosso 2006 og 2007 også. Og for hvert år der går, bliver der mere og mere tale om "ren" og klassisk Sangiovese.
Virkelig flot vin til prisen. - Dog vil folk med hang til den mere moderne og glatte stil helt sikkert foretrække årgang 2006.

Mastrojanni Rosso di Montalcino 2009
Mere mørk end Colombina Rosso i naboglasset. Også i næsen en mørkere stil. Meget robust ungdommelig og nærmest "Barolo-Monforte-agtig" mørk stil med rålakrids, tjære og marcipan. I smagen godt koncentreret med et godt skud tannin og en lang, lang eftersmag. En super sammenhængende Rosso di Montalcino, som helt sikkert går bedst med noget mad til!

Om det var vinenes ungdommelige tanninspark, som skabte forvirring, vides ikke. Men begge hold bevægede sig til Frankrig, hvilket igen var meget overraskende for værterne. For hold da op, hvor har vi smagt tilsvarende vine mange gange. Nogle bliver selvfølgelig klogere af fortidens fejltrin, andre ikke. :)

Pointhøsten for dette sæt var derfor IGEN meget beskeden. Og det til trods, så formåede de gamle at udbygge deres føring med 4 point, således at stillingen nu var 20-9.

En enkelt vin blev hældt i glasset:

Bonazzi Valpolicella Ripasso Superiore 2009
Relativt mørk-rød, grumset farve. Middelkraftig, sødmefyldt og speciel næse med mørk frugt, chokolade, slagterbutik og grøn peber. I smagen en god koncentration, men med en lidt for fremtrædende bitterhed... Bitterheden går igen i den ellers ret lange eftersmag.
En OK vin, som dog aldrig helt fandt fodfæste. Er man til den slags vine, så er den dog et bedre køb end mange supermarkeds-Amaroner.

De unge fik nu for første gang halet ind på de gamle. End da med hele ét point. Stillingen var inden aftenens sidste sæt 21-10, hvorfor der jo skulle mirakler til, såfremt de unge skulle tage sejren.

Sidste sæt:

La Colombina Brunello di Montalcino 2006
Den mørk røde kulør efterfølges af en særdeles intensiv og samtidig elegant næse med rød frugt, kirsebær, lys chokolade og mandler. I smagen en middel krop med saftig rød frugt og en lang, lang afbalanceret eftersmag. En flot sammensat vin og måske den bedste Colombina Brunello til dato???

Mastrojanni Brunello di Montalcino 2006
Mørk, tæt, rød kulør. Kraftig og robust næse med mørk frugt, lakrids, sorte oliven, tjære og friske krydderurter. Smagen lever flot op til næsen. Virkelig robust vin med stor dybde og en imponerende lang eftersmag. Igen i denne mørke tanninrige stil, som tilfældet med Rosso'en fra samme hus. Blot bedre sammensat her - og samtidig lidt mere af det hele...

Kunne de to hold så gætte disse vintyper, som vi så ofte smager. NEJ. Faktisk var de unge så meget på herrens mark, at den totale ydmygelse blev en realitet. De gamle høstede nemlig igen lidt point, hvorfor slutstillingen blev 27-13!

Point er en ting, smagen er en anden. For hold da op, hvor var der tale om et par flotte vine.

I dagens anledning blev der også afholdt en ølsmagning arrangeret af Voldby Købmandsgård. Og ja, Voldby lyder "langt ude på bøhlandet" - og det er det også. Men er man på disse kanter, så er denne butik simpelthen et besøg værd. Især som "Jyde" da udbuddet af gode råvarer generelt er noget ringere her end tilfældet på Sjælland.

Vinklubben har ikke en dyt forstand på øl, hvorfor smagningen var en ret sjov oplevelse. Der var vist generelt enighed om, at "Sekretæren" var den flotteste!

// Henrik EhlersKommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk