Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Glas, servering og dekantering | Smag på vin | Vinleksikon | Klassifikationer | Årgangsskema |

Vinglas, servering og dekantering

Foruden selve smagsoplevelsen er det vigtigt at "værktøjet er i orden".

Ligesom med håndværk er det på samme måde med vinsmagning: -
"Et godt værktøj er det halve arbejde", derfor er vinglasset en særdeles betydningsfuld faktor. Desværre drikker alt for mange vin af dårlige glas, som forringer oplevelsen i en meget betydelig grad.

Riedel Sommerliers serien er et af de bedste glas på markedet, desværre er prisen også høj (Mellem 350,- 450 kr. pr. glas). Hvis man ikke ønsker at spendere store formuer på vinglas, så er Spiegelau Authenthis også et glimrende glas ca. 50,- kr pr. glas). Det vigtigste er at glasset er stort, så vinen kan slynges (50-75 cl). Og at glasset er tulipanformet så duften (næse, bouquet) bevares bedst muligt.

Et ande godt glas er Zalto. Zaltos udseende kan diskuteres, men glasset, som er et af de letteste glas på markedet, fremhæver en vins færdigheder på bedste vis.

Riedel forhandles af blandt andet HJ Hansen, Inspiration, Magasin samt Illum. Spiegelau forhandles næsten overalt. Zalto forhandles af KKWine.

Prøv evt. selv at teste med forskellige glas. Du vil blive overrasket over glassets betydning!

Køb af vin

Hvis man har en vis interesse for vin, er det ofte en god idé at købe sine vin hos den lille importør, som ofte besider den største viden og interesse omkring vin. Jeg har eks. ofte stået i en dagligvarebutik eller et supermarked og kigget på Medoc Cru Classe vine. De er ofte meget billige i dagligvarehandlen, men bemærk at det næsten ALTID er vinene fra de små, dårlige årgange der sælges. Hos den lille importør er vinen ofte lidt dyrere, men man får til gengæld en bedre kvalitet.

For at se hvilke årgang der er værd at gå efter, kan du se vores årgangsskema her.

Nogle kloge hoveder siger: "Køb hellere små vine fra store årgange end store vine fra små årgange". Dette er der sikkert noget om.

Forberedelser og tilbehør

Udover selve glasset er det også vigtigt omgivelserne er korrekte. Her er dekantering og temperatur vigtigt.

Hvis vinen er af ældre dato, er det en god idé at stille vinen på højkant nogle dage, før den skal drikkes. Derved falder bundfaldet ned i bunden af flasken, hvorved det bliver lettere at komme udenom ved en efterfølgende dekantering. Ofte kan det også anbefales, at vende en ung vin i en karafel et stykke tid inden den skal drikkes. Nogle vine har godt af, at blive vendt i en karafel 5-10 timer inden servering, mens andre helst skal drikkes med det samme. Udfra vinens kvalitet, alder og årgang kan man nogenlunde bestemme, hvor lang tid før en vin skal dekanteres. Jeg har nogle gange med succes åbnet en ung Tysk kvalitets Riesling to dage i forvejen. Dette anbefales dog ikke ved almindelige dagligdagsvine.

Sørg også for at vinen har en korrekt temperatur. Mange drikker ofte rødvin for varmt (stuetemperatur) og hvidvin for koldt.
Hvis rødvinen har stuetemperatur er det en god idé at stille den i køleskabet ½ - 1 time inden den skal drikkes. Derved kommer temperaturen ned på de 16-18 grader.

På samme måde tages hvidvinen ud af køleskabet ½ - 1 time inden den skal drikkes, så den derved kan blive lidt varmere.


ehlers.dk