Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Blindsmagning på heden med billige fælder Kommenter denne vinsmagning/nyhed

30-09-2011
| More

Klubbens finansminister havde lagt sig i selen og inviteret til vinsmagning med alt fra øst til vest og i hver sin ende af prisskalaen. Falder de billige vine igennem til sådan en blindsmagning? Det gjorde de tildels (for nogle), men det til trods blev det alligevel til en fantastisk aften med herlig mad og vine fra eks. Thomas Morey i Puligny Montrachet, Cliff Lede i Napa, Domaine Serene i Oregon og ikke mindst en moden Saint-Emillion fra Chateau Beau-Séjour Bécot.


Jan Gintberg turnerer i øjeblikket i "udkantsdanmark". Men mærkeligt nok er han ikke kommet forbi vinklubbens finansminister endnu. For længere kan man næsten ikke komme ud! Faktisk skulle man skulle tro, at den nærliggende TDC antenne var blevet opsat udelukkende for værtens skyld!

Og når man så endeligt er kommer derud, har man været på farten så længe, at man ser dobbelt. Én vært var i hvert fald blevet til to! Også alligevel ikke. Værten havde inviteret hans tvillingebror med til smagningen. Og de to sørgede på bedste vis for de ellers næsvise gæster.
Ikke nok med at broderen var blevet sat i køkkenet, han var også den glade giver af aftenens starter. Stakkels mand.

Dom Perignon, Champagne 2000
Den lyse strågule farve efterfølges af en noget svag næse med citrus, rugbrød, peber og lakridstoner. Duften er forholdsvis indbydende, der er bare alt for lidt af den! I munden lidt mere koncentration end næsen antydede, dog absolut ikke ligefrem en koncentreret Champagne. Nemt drikkelig med en anelse sødme og en middellang eftersmag.
Nogle i vinklubben syntes den var upersonlig og med mangel på "kant", mens andre (som normalt ikke er så begejstrede for Champagne) fandt den flot.

Det var den eneste vin, som blev serveret "åbent". Resten var nu blindt.

1. Sæt:

Italo Cescon, Piave Pinot Grigio 2010
Lys gul farve med grønligt skær. Ret kraftig og ganske pæn næse med græs, asparges og lakrids. Faktisk lidt Savignon Blanc - agtig i stilen. Smagen lever ikke helt op til dette. Blød og rund, - men lidt for blød og med mangel på syre. Til prisen dog et glimrende glas!

Kumeu River Coddington, Chardonnay 2008
Lidt mørkere gullig end Italo Cescon ved siden af. - Og klart mere koncentration i næsen! Faktisk en imponerende bredskuldret næse med smør, nødder, lime, hvide blomster og sekundært gul vingummibamse og en anelse fad. Lige på grænsen til det vulgære, mente nogle, mens andre var meget imponerede. I munden mere rank og balanceret end næsen antydede. Dog igen en imponerende koncentration og en super længde. Flot vin.

Thomas Morey Puligny Montrachet 1. Cru 'Le Truffiere' 2007
Lys gullig farve. Meget speciel - og for nogle ret makaber - næse med lakrids, stald, kaffe, lakrids og svovl. Sidstnævnte blæste dog ret hurtigt af og efter noget tid i glasset blev næsen egentlig ganske flot. Speciel var den dog - og ikke just som en klassisk hvid Bourgogne. Virkelig flot i munden. Fokuseret, koncentreret og præcis med en flot lang eftersmag. Ligesom god Puligny skal være. At næsen så var lidt mystisk. Ja, det glemmer man jo næsten.
En vin, der dog delte vandene...

Et spændende sæt med nogle ret spændende og ikke mindst specielle vine. Det bar folks gæt tildels også præg af. Nogle formåede at gætte Chardonnay på de to sidste vine. Enkelte gættede også oversøisk Chardonnay på Kumeus version, mens andre lidt sporadisk fik gættet Bourgogne på den sidste.

Faktum var nu at Carsten, Ole og Arne havde lagt sig i spidsen. Dette var den værst tænkelige situation, da der så næsten er garanti for "lange øre" til de andre.

2. sæt blev derfor hurtigt serveret:

Domaine Serene Evenstad Reserve, Pinot Noir 2007
Lys rød, tranperent kulør. Virkelig lækker, indbydende og ikke mindst koncentreret næse med ribs, jordbær, svampe, skovbund og et lille bolchesnert. Smagen lever flot op til næsen. Kølig og rank i stilen med en flot, lang og saftig eftersmag. Imponerende koncentration, afbalanceret og ikke mindst super fokuseret - og for alle en særdeles positiv overraskelse, WAUW!

Contessa Camilla, Montepulciano d'Abruzzo 2006
Mørk rød uigennemsigtig kulør. Kraftig og varmt-pumpet næse med solbær, søde indkogte blåbær, chokolade, medicinskab og marcipan. I munden ret kraftig, men varm og kogt i stilen. Godt med sødme, men nærmest ingen rygrad, hvorfor den bare bliver for mudret og nærmest vammel. Og på sædvanlig vis er meningerne om denne type vin meget delte!

Folks gæt var håbløse. Nærmest ingen formåede at gætte noget som helst, hvorfor det kun blev til enkelte point for rigtige årgangsgæt. Og stillingen var derfor status quo - desværre!

3. Sæt:

Cliff Lede Cabernet Sauvignon, Stags Leap District 2007
Mørk rød farve. Meget koncentreret, elegant og struktureret næse med solbær, skosværte, lakrids, jern og lidt mineralitet. I munden en fløjsblød tekstur, fuld krop og en lang finish med saftig tannin. I smagen en anelse mere poleret i stilen og ikke helt så struktureret og rank som næsen antydede. Men det er petitessesnak, - for der er generelt tale om en super flot vin, som tager flertallet med storm.

Cavedini Ripasso Valpolicella Superiore 2007
Lys rød transparent farve. Middelkraftig, speciel og faktisk en ret interessant næse med rød frugt, hø, halvlodden sportstaske, slagterbutik og en form for "metallisk" snert. Det lyder makabert, men den forekommer faktisk rimelig struktureret og tildels ret elegant. I munden en god koncentration med saftig rød frugt, struktureret tannin og en middellang eftersmag. Meget speciel vin, som nogle nok vil pege fingre af, men dens unikke og specielle stil tiltrak nu mange i vinklubben.

Château Beau-Séjour Bécot Saint-Emilion Grand Cru 1998
Mørk rød uudviklet kulør. Kraftig og virkelig flot næse i en klassisk stil med rød frugt, tobak og hestesaddel. Fantastisk nuanceret og tilpas moden næse, som man kan falde i helt i staver over. I munden en middel krop, saftig og elegant i stilen med en lang eftersmag, hvor man igen fornemmer saftig tannin. En herlig afbalanceret og harmonisk vin, som sikkert er fanget på det perfekte tidspunkt.

Så blev der gættet løs. Sidstnævnte vin virkede for mange bekendt. Desværre var det kun Rasta, som formåede at gætte den til at være fra Bordeaux "højrebred" - og ikke "venstrebred". Derfor høstede han her mange point, hvilket der hjalp ham til at blive den samlede vinder.

Aftenen blev afsluttet med to såkaldte dessertvine til den ellers fremragende dessert. Vi fik ikke skrevet noter til disse, hvorfor de ikke får en decideret anmeldelse. "Såkaldte" skriver vi, fordi den ene af dem faktisk var en tør Prosecco (Italo Cescon Valdobbiadene Prosecco Superiore), som ellers var blevet anbefalet til en dessert(?) Denne vin faldt selvfølgelig helt igennem, da den slet ikke havde sødme nok. Den anden passede derimod meget bedre. Denne var også fra Italo Cescon, men deres søde vin fra Asti (Moscato d'Asti Spumante, Amable Dose), hvilket gjorde oplevelsen meget bedre.

Stillingen blev:

Rasmus 19
Ole 18
Banks 15
Claus 15
Carsten 14
Arne 12
Thomas 12
Klaus 10

Tak til "twins" for den herlige smagning.
Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk