Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Bordeaux Cru Classe smagning Kommenter denne vinsmagning/nyhed

11-04-2006
| More

I weekenden den 7 - 8 april 2006 afholdte vinklubben Lafite deres hidtil største vinsmagning. 10 mand skulle smage 25 Bordeaux vine, heraf var 24 af dem fra Bordeauxs fornemme 1855 Cru Classe klassifikation.


I år 1855 havde man den store verdensudstilling, og der var behov for at skilte med franske vine af ypperlig kvalitet overfor besøgende, så man kunne slå områdets navn fast. Man kan sige, at klassifikationen ikke var udtryk for kvaliteten - og så alligevel....

Man fandt nemlig en løsning der gik på, at opnåede priser blandt vinhandlere i årene forinden skulle danne grundlag for klassifikationen af 1855. I klassifikationen kom til at indgå 60 "cru-vine", som skulle være de bedste (dyreste). Vinene blev inddelt som 1, 2, 3, 4 og 5.cru. Finest var 1.cru.

1855-klassifikationen har været ændret 2 gange i alle årene, først i 1973, hvor Mouton-Rothschild ved fransk dekret blev løftet fra 2. til 1.cru status (fuldt fortjent). Faktisk bestemt af den daværende landbrugsminister Jaqcues Chirac. Og den anden ændring var Chateau Cantemerle som fejlagtigt ikke var kommet med fra starten. Man havde ganske enkelt ”glemt” slottet.

I dag er 1855-klassifikationen en vejledning i kvalitetsniveau og ikke et udtryk for at "sådan er det!". Mange vine fortjener deres status og kunne ophøjes til bedre placering, mens nogle slotte slet ikke er deres klassifikation værdig. Bordeaux forventes dog ikke at ændre dette system, så "logikken" bevares højst sansynligt også fremover.

Denne weekend skulle vi så teste klassifikationen, som nok er den mest berømte vinklassifikation i verden.Fredag den 7. april

1. Sæt:

Chateau Talbot 4. Cru Classe 1997
Klar og elegant kulør. Næse med mørk frugt. Medium krop. Vinen bærer præg af en del syre, noget usammenhængende.
(85)

Chateau Lagrange 3. Cru Classe 1998
Lys og klar farve. Krydret duft. En blød smag når vinen kommer i munden, - afsluttes med en bidende eftersmag. Mangler i den grad harmoni.
(85)2. Sæt:

Chateau d' Armhailhac 5. Cru Classe 2001
Ren, gennemsigtig kulør. En fin bouquet med tobak og jord, dog en anelse lukket. God struktureret og let-drikkelig vin som dog mangler noget i dens finish.
(86)

Chateau Cantenac Brown 3. Cru Classe 2001
Samme farve som Armailhac. Lukket næse med lidt sødme med noget chokolade og marcipan. Forfriskende smag med røde bær med en lang eftersmag, hvor der er god struktur mellem syre og frugt. Mangler dog lige den sidste gennemslagskraft.

Er denne vin mon på vej mod bedre tider?
(88)

3. Sæt:

Chateau Marquis d' Alesme 3. Cru Classe 2000
Åben næse med rød frugt og fin sødme - vanilie, jord og tobak. Virker godt udviklet nu. Meget rund og elegant smag som afsluttes med en middel eftersmag med toner af peber. Alt i alt en god let-drikkelig vin, som skal drikkes nu.
(90)

Issan 3. Cru Classe 2000
Oversøisk farve. - Meget mørk med lilla kant.
Meget rustik næse med læder, chokolade og vanilie.
En særdeles kraftig smag med mørk frugt som afsluttes med en vildt lang eftersmag. Dette er en supervin med stort potentiale!
(93)

4. Sæt:

Pontet Canet 5. Cru Classe 1999
Mørk og klar farve.
Klassisk BX næse med toner af tobak.
God rund og frugtig smag som afsluttes med en lang eftersmag hvor syren træder lidt i kraft.
(88)

Rausan Segla 2. Cru Classe 1999
En vin der delte vandene denne dag.
En lukket, lidt mystisk næse med lidt sødme, og en smag der ikke giver meget fra sig.
Andre kunne godt lide dens mystiske atypiske Margaux stil.
(89)

Slut på fredagens lidt magre program.
Lørdag mødtes vi godt veludvilet kl. 17.00 til spisning og 17 herlige vine på programmet.
Forventningerne var store...5. Sæt:

Chateau Kirwan 3. Cru Classe 1999
Flot og meget elegant næse med chokolade, vanilie og brombær.
God bid i smagen som opvejer frugten godt. Der afsluttes med en meget lang og kraftfuld eftersmag. Her er der god value! - Kan godt drikkes nu, men virker også til at kunne gemmes længe.
(90)

Ducru Beaucaillou 2. Cru Classe 1999
Ren kulør med lys kant.
Lidt speciel næse med tobak, blyant og råt kød.
Meget elegant smag med røde bær. Middel krop som afsluttes med en meget elegant, blød eftersmag.
(90)


Kirwan & Ducru Beaucaillou6. Sæt:

Leoville Poyferre 2. Cru Classe 1998
Rubinrød, gennemsigtig farve.
En god og indbydende næse med tobak, lakrids og lidt fad.
Kraftig smag med mørke bær som afsluttes med en lang eftersmag, hvor syren er lidt for dominerende. Gem.
(89)

Leoville Barton 2. Cru Classe 1998
Mørk farve.
Næsen er særdeles elegant og meget indbydende med mørke bær. Virker overraskende åben. God frugtig smag med herligt sammenhæng mellem frugt og syre. Afsluttes med en lang eftersmag med toner af kaffe.
En herlig vin som sagtens kan drikkes nu. God til prisen!
(91+)


Poyferre & Barton7. Sæt:

Gruaud Larose 2. Cru Classe 2001
Mørk farve med lilla kant.
Herlig indbydende og kraftig næse med solbær og tobak. Smagen er god rund og afsluttes med en lang eftersmag, hvor man kan mærke noget rygrad. Desværre mangler vinen lidt struktur, når man lige får den i munden.
(92)

Gazin 2001
Mørk klar kulør.
En god bouquet med jord og fad. - En anelse lukket.
Meget elegant smag som ruller blidt henover tungen. Afsluttes med en lang eftersmag med krydderier. Denne vin bliver stor med tiden.
(92)

Montrose 2001
Sort, oversøisk kulør.
Meget elegant næse med mandler, marcipan, solbær, chokolade osv. osv. Uha det er godt! En kraftig smag med mørke bær. En vin med brede skuldre og en eftersmag på ca. 40 sekunder. Dette var også en vin der var delte meninger om.
(91)

8. Sæt:

Pichon Lalande 1994
Udviklet kulør.
Flot, elegant næse med læder og elegant sødme. Charmerende, elegant smag som afsluttes med flot eftersmag. En god sammenhængende vin, som virker perfekt drikkeklar netop nu.
(94)

Leoville Las Cases 1994
Mørk kulør.
Kraftig næse med chokolade, tobak og solbær. Virker noget lukket.
Vinen har store muskler og bærer præg af en del syre. Meget kraftig smag med mørk frugt som afsluttes med en særdeles lang eftersmag. Vinen har stadig en del syre og virker egentlig ikke særlig udviklet på nuværende tidspunkt.
(93)


Lalande Comtesse & Leoville Las Cases9. Sæt:

Pichon Baron 1992
Udviklet farve. Peberet næse med sød tobak. Lidt underlig og ikke lige min hof.
Smagen bider noget og virker usammenhængende og uelegant.
Det må være pga. den dårlige årgang!
(89)


Pichon Baron 92, Beychevelle 86 & Cantemerle 83

Beychevelle 1986
Ikke meget udvikling at spore i farven.
Flot næse med søde krydderier, stald eller hesteboks. Herlig charmerende smag. Medium krop røde bær - afsluttes med en lang saftig og elegant eftersmag.
(93)


Beychevelle

Cantemerle 1983
Næsten ingen udvikling.
Frugtig næse med lidt sødme og snert af fad.Smagen har en god elegance med røde bær og afsluttes med en medium, saftig eftersmag med toner af peber.
(89)


Propper fra Beychevelle og Cantemerle10. Sæt - Bordeaux Premier Cru


Slurp, hvilke vine

Haut Brion 2001
Kraftig bouquet med læder og lidt sødme. Rund og imødekommende. Kraftige muskler i smagen - umidbart troede jeg den ville være den mest åbne, hvilket ikke var tilfældet her. Alligevel en flot vin som har en fantastisk indbydende struktur.
(95)Chateau Margaux 2001
En yderst delikat og blid næse med kraftig mokka, kaffe, chokolade og vanilie. Meget speciel og tror aldrig jeg har oplevet en så forfinet bouquet. Denne vin har så mange ting og alligevel er den så sammenhængende. Faktisk den mest åbne i sættet.
(96)


Margaux i glasset


Per Thomsen med Chateau Margaux

Lafite Rothschild 2001
Silkeblød duft med mørke bær, læder og lidt snert af blyant. God elegant smag som alligevel bærer præg af en kraftig rygrad med stort potentiale. Den giver et flot spil mellem syre og frugt. Man bliver helt nysgerrig af at smage den.
(95)


Lafite i glasset


Ikke se så dum ud, når du sidder med et glas Lafite

Mouton Rothschild 2001
En lukket næse med tobak, solbær og kød. Kraftig smag med solbær og en del syre, som afsluttes med en lang saftig eftersmag. (Den mindst udviklede af vinene, og lige nu halter den lidt efter de andre pga. dens manglende sammenhæng.) Stort potentiale.
(94)


Claus Clausen med Mouton

Chateau Latour 2001
Meget kraftig og speciel næse med viskelæder, mynte og mørk frugt. Vild kraft, som spiller flot sammen med frugten. Smagen er så lækker, med mørk frugt og lidt chokolade. Eftersmagen er meget elegant og på ca. 1 min. Til sidst smelter den blidt på tungen.
En sand fornøjelse at smage denne pragtvin.
(96)


Vindervinen Chateau Latour


1. Cru sættetAlle vine var blevet serveret halv-blindt. Vi kendte vinene i hver sæt, men ikke rækkefølgen af dem. Vedkommende der gættede flest rigtigt fik en Sabon Olivets Chateuneuf De Pape 2001.

Rasmus havde 22 ud af 25 rigtigt og på andenpladsen kom Per Thomsen med 21 rigtige. Imponerende!!!


Rasmus med sin præmie

Det var en kæmpe oplevelse at smage så mange fremragende vine op mod hinanden. Især 1. Cru sættet, hvor man konstant sad og savlede. Lad os håbe det ikke er sidste gang.

Også en stor tak til Ole Dahl for at ligge hus til.


Ole Dahl i dyb koncentration

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk