Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Champagne - non-vintage Kommenter denne vinsmagning/nyhed

02-10-2007
| More

I håb om at blive lidt klogere på kvaliteten af champagnehusenes NV (non-vintage) champagner, skulle der i denne weekend prøves nogle stykker af. Heriblandt de almindelige cuveer fra Bollinger, Louis Roederer og Pol Roger.


(NV) står for Non - vintage og er som regel det enkelte hus' billigste champagne. Der er stor forskel på kvaliteten og en generel sammenligning er meget vanskelig at lave. Krug, som vel er champagnehuset over ALLE champagnehuse, laver nemlig en NV (Krug Grande Cuvee), som overgår mange af de andre huses bedste årgangschampagner.

Denne skulle dog ikke prøves af. Derimod en række andre kendte producenter som eks. Louis Roederer, Bollinger, Pol Roger og Deutz, som ligger i sådan nogenlunde samme prisklasse. Dvs. 250 - 400,- kr for en alm. helflaske. (Alle disse blev dog serveret i halvflasker).

Lidt generel info om champagne

Champagne kommer fra Frankrig. Rettere sagt området Champagne ca. 150 nordøst fra Paris! Dvs. at ikke alt mousserende vin er champagne. Jordbunden og klimaet i Champagne er specielt, hvorfor Champagne bliver unik. Dermed ikke sagt at der ikke findes mousserende kvalitetsvin andre steder på kloden. Det er bare ikke Champagne!

Der bliver dyrket tre forskellige slags druer i Champagne: Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. Sidstnævnte er nok den mindst kendte drue, men ikke desto mindre den mest plantede i distriktet. Oftest bliver den brugt som blandingsdrue, men i enkelte tilfælde bliver den brugt 100% i blandingen. Et eksempel herpå er J. Charpentier Cuvée ”Pierre Henri”, som faktisk er en lækker champagne, selvom duften er en smule utraditionel.

Man kan vel inddele champagnetyperne i 4 forskellige slags:
- NV
- Blanc de Blanc
- Vintage
- Prestigecuveer

NV er som sagt Non-vintage. Altså champagne uden angivet årgang, som oftest er en blanding af 3-4 forskellige årgange.

Blanc de Blanc Champagne er lavet på 100% Chardonnay.

Vintage champagnerne er husenes årgangschampagner. De burde kun komme på markedet i de gode årgange, men efterhånden er disse typer begyndt at komme i årgange, hvor kvaliteten ikke har været helt god.

Prestigecuveerne er husenes flotte polerede, berømte (og berygtede) flagskibe. Bollinger har deres Grande Anee, som ofte er set i James Bond film, Möet & Chandon har deres Dom Perignon (den med munken) og Louis Roederer har deres "Cristal", som mest er kendt som lir for de kendte rappere - eks. P. Diddy. Om det er på grund af den flotte, eksklusiv-agtige krystalflaske skal være usagt.

Nå, men 5 forskellige champagner skulle prøves af. Herunder er der smagsnotater samt links til dem:

Delamotte Champagne
Lyst skær med kraftig mousse. En noget svag næse med lidt gærtoner. Smagen er middelkraftig og ikke særlig præcis. Eftersmagen bevæger sig over i en lidt bedsk stil og gør vinen noget ubalanceret. (82)

Deutz Brut NV Champagne
Lys klar farve. Elegant næse med rugbrød og gær. Smagen er præcis og stilren. Meget letbenet, men letdrikkelig og herlig forfriskende. (88)

Louis Röederer Brut Champagne
Lækker næse med tropiske frugter samt citrus. Middelfyldig i munden, fin elegance. Eftersmagen er middellang og flot afbalanceret. (89)

Pol Roger Brut Reserve Champagne
Lys - MEGET lys farve med KRAFTIG mousse. Den kom nærmest væltende op i næsen. Meget traditionel champagne med en rigtig højt syreniveau. Stilren - præcis og ikke meget frugt, men HVILKEN syre. (92)

Bollinger Special Cuvee Champagne
Flot hvordan Bollinger kan lave en så kraftig champagne som deres "billigste" vin.
Gul, gylden kulør. Kraftig næse med citrus, makroner og gær. I munden er vinen kraftig, men godt afbalanceret. Mere imødekommende end Pol Roger. Fanger sikkert et større pulikum med den flotte frugtige stil. Dog er jeg mere til Pol Rogers flotte ranke syre. (90+)

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk