Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Fransk vinsmagning hos Rasta Kommenter denne vinsmagning/nyhed

03-11-2007
| More

Lørdag den 3. november var der igen budt op til dans. Vi skulle teste vine fra nogle af de mest kendte områder i Frankrig - nemlig Bourgogne - Bordeaux og Rhone. Dertil et par afstikkere i form af en fabelagtig tysker og en frugtig portugieser.


Smagningen blev afholdt på Rastas' nye hyggelige landsted. 13 vine skulle smages, både hvide og røde.

Den første vin var en hvid Cotes du Rhone. Faktisk havde ingen af os før smagt hvidvin fra Cotes du Rhone, så folk var tilpas nysgerrige. Efter smagningen kunne man dog hurtigt konkludere, at Rhone med god grund er kendt for rødvine og ikke hvidvine!

Vieille Julienne Cotes du Rhone, Lieu-dit Clavin, Blanc 2006
Mørk gullig farve - en anelse grumset. Næse med fad, vingummi, brændt gummi og lidt alkohol. Ret voldsom krop med lidt brændende alcohol. Meget lang eftersmag, som brænder en smule. Virker noget usammenhængende og alt for tromlende! (80)

Dernæst skulle vi et smut til Tyskland. En HELT anden type vin, og hvilken en af slagsen. Denne elegante og ranke sag havde været vendt i en karaffel 2 dage forinden.

Keller Hubacker, Riesling 2006, Rheinhessen
Lys flot farve. Lækker elegant næse med æbler, hyldeblomst. Dertil de klassiske mineraler. Fuld krop. Både fed i stilen og samtidig en flot rank syre. Den har bid og er lækker stilren. Elegant, afbalanceret og en eftersmag på over 1 minut. Imponerende vin. (93)

Dernæst til de røde som startede med 4 vine fra Cotes du Nuits, nærmere betegnet Gevrey Chambertin.

Humbert Freres Gevrey Chambertin Premier Cru Poissenots 1999
Lys farve med begyndende klar kant. Rustik næse med tobak, rosiner og lidt røg. En let krop og ok elegance med en middellang eftersmag med et godt syrebid. En ok vin, men man sidder med fornemmelsen af, at der mangler noget... (89)

Humbert Freres Gevrey Chambertin Estournelles St. Jacques Premier Cru 2002
Rigtig flot, mørk, dyb farve. Elegant og frugtig næse med røde bær, skovbund og skosværte. Fløjlsblød i munden og lækre bløde taniner. Middel krop og en middellang eftersmag. Fin balanceret vin. (92)

Philippe Leclerc Gevrey Chambertin Combes Aux Moines Premier Cru 2003
Ikke typisk Bourgogne farve - ret mørk. Kraftig næse med røde bær, peber og rådt kød. Dertil krydderurte-toner. I munden er vinen i starten let, rund og blid, men med tiden vokser den sig større og større. Fra at være en blid lille dame, bliver den meget maskulin i stilen. Balancen bliver dog bevaret i flot stil. Eftersmagen er tilpas lang og har et flot syrebid kombineret med nogle lakrids - og pebertoner. - Potentiale har vinen også! (95)

Pierre Damoy Chambertin Clos de Beze Grand Cru 1999
Dyb, klar farve. Fantastisk lækker næse med blomster, hindbær, jordbær, læder og svampe. En anelse parfumeret og fantastisk tiltrækkende. Flot struktur i munden. Uhyggelig stilren og elegant. Saftig - middel krop, balanceret og sammensat. Virker perfekt drikkeklar lige nu. Eftersmagen er imponerende lang og har et lækkert saftigt syrebid. (96)

Dermed blev vi lidt klogere på Gevrey Chambertin. - Håber vi da!. :)

Vi drog nu et smut til Bordeaux. Clos du Marquis 1998 skulle smages op imod Pichon Comtesse Lalande 1998. 1998 var et specielt år i Bordeaux. Højrebreden, - især Pomerol - lavede fremragende vine, mens venstrebreden i Bordeaux var mere ustabil. Især Pichon Comtesse, som ellers vanligt gør sig flot gældende i toppen af Bordeaux, skulle have været under vanlig standard. Derfor synes vi det kunne være sjovt at se, om 2. vinen til Las Cases 2. Cru Classe (Clos du Marquis) kunne følge 1. vinen Pichon Comtesse Lalande 2. Cru Classe. Parker havde nemlig rated Comtessen 87 point, hvilket er en meget lav score for dette ellers fremragende slot. Mens Clos du Marquis blev rated 90 point.

Inden da skulle vi dog teste en Bordeaux 2005 i form af 2. vinen til garageproducenten i St. Emilion La Fleur Morange.

La Fleur Morange - Mathilde 2005
Meget mørk - næsten oversøisk farve med vandet kant. Kraftig næse med solbær, appelsin, fersken og mandler. Stor krop - knastør og en meget lang, tør eftersmag. Et fund til prisen. (91)

Også til Bordeaux-duellen.

Clos du Marquis 1998
Rubinrød farve. Rustik næse med kælder, læder tobak og røde bær. Middel krop og tildels ret elegant. Vinen er dog stadig ung og har lidt for mange "grønne" elementer. Virker til at have mere potentiale end Comtesse i naboglasset, men lige nu er Comtesse denne vin overlegen. (90)

Chateau Pichon Comtesse de Lalande 2. Cru Classe 1998
Rubinrød farve. Middelkraftig og blød næse med røde bær og nødder. Meget charmerende elegance. I munden er vinen silkeblød og perfekt udviklet. Mange flere lag end Marquis. Det er feminint, lækkert og sexet. Ikke kæmpe stort Bordeaux, men uhyggelig lækkert at drikke nu og lige nu en klasse bedre end Clos du Marquis. Flot glat balance hele vejen igennem. Parkers score på 87 forekommer os noget mærkværdig. (92)

Inden vores rejse til Rhone skulle vi dog lige forbi Portugal. - Hvilken omvej, men sjovt var det. Stilen var i hvert fald helt anderledes, i forhold til det vi ellers fik smagt denne aften.

Evel Grande Escolha, Duoro 2004
Mørk farve med popur kant. Særdeles kraftig næse med tonsvis af solbær og jordbær, der vælter op af glasset. Dertil lidt lak og larkrids. Meget sødme og meget frugtdrevet. I munden er vinen i starten rund og glat som en ål. Igen sødme og en anelse "pumpet" stil. Eftersmagen er meget maskulin, lang og har nogle pebertoner. Ikke 100% i balance, men en fin vin i en meget moderne stil. Meningerne om bordet var meget delte, hvilket ikke er usædvanligt med sådanne vine. (92)

Også smuttede vi til Rhone. Et område som mange i vinklubben sætter stor pris på.

Roger Sabon Cuvee Prestige Chateauneuf du Pape 2001
Grumset farve. En lidt mystisk næse med ristet brød, karamel og røde bær. Dette kombineret med lidt abebur... Særdeles maskulin i munden med saltlakridstoner. Ikke så balanceret som sidst den blev smagt. Den skal vist have tid? Alligevel et godt glas vin med en imponerende "kapov" eftersmag.(93)

Clos du Caillou Les Quartz 2001
Klar og dyb farve. Frugtpræget næse med hindbær og blomster. Lidt parfumeret, men fantastisk elegant og klart mere indbydende end Sabon i naboglasset. Fuldbodied, men samtidig blød og virkelig en pleaser. Eftersmagen er også her imponerende og afslutter på flot vis en vin i super balance. (96)

Til sidst en blind servering som INGEN formåede at gætte.... Amatører...

Pegau Cuvee Reserve Chateauneuf du Pape 1995
Dyb rubin med begyndende lys kulør med orange kant. Kraftig og rustik næse med læder, tobak og røde bær. Meget traditionel stil. I starten er vinen blød i munden med en middel krop, men bevæger sig så over i en noget syredrevent stil. Syren er god, men mangler lidt frugt at bliver opvejet med. I den meget lange eftersmag træder den kraftige rygrad igen i karakter. Det er flot vin, men måske en anelse for syredrevent. Vi var meget i tvivl om frugten nogensinde kan opveje syren i denne vin.
(93)

Inden aftenen var helt omme, fik vi den sidste servering:

Tuborg, julesne 2007
Som altid en fornøjelse ovenpå en lang række vin. (99)

Tak til Rasta for at ligge hus til denne herlige smagning.

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk