Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Riesling + Armand Rousseau, Pegau mv. Kommenter denne vinsmagning/nyhed

05-07-2008
| More

Årets sommersmagning var i år planlagt hos vinklubbens alderspræsident. På en af årets hidtil varmeste dage var emnet riesling derfor velvalgt. Med vine fra eks. Prager, Zind-Humbrecht, Dönnhoff, FX Pichler og Egon Müller var der derfor lagt op til god aften. Derudover blev der også smagt på et par røde klassikere fra Armand Rousseau og Pegau.


Smagningen startede lidt senere end planlagt, fordi et medlem var kommet til at dobbeltbooke dagen. - Det kan man jo så heldigvis betale sig fra.

Til en afveksling blev alle vine serveret åbent. Ingen gætterier i aften.

Først en starter i form af Van Volxem Riesling Rotschiefer Kabinett 2007. Denne blev der ikke taget noter på, men en lækker sag som overraskede positivt.

Dernæst til en omgang tørre klassikere. Først en tysker fra Saar.

Van Volxem Riesling Gottesfuss Alte reben 2006
Speciel riesling næse med citrus, hvedeøl og gær. Ikke så kraftig og virker en anelse tilsnappet. I munden en flot elegance og blid struktur i starten. Herefter vokser den hastigt og har en enorm og nærmest brutal eftersmag i en lidt krydret og brændt stil. Virker ikke helt i balance og kræver nok lidt tid til at falde til ro. Meget speciel riesling, som nok deler vandene.

Så til et par mineralske klassikere fra Østrig.

Prager Riesling Smaragd Klaus 2006
Knivskarp og meget mineralsk-elegant næse med citrus, kridt og våde sten. Middel start med fin cremet og præcis elegance. Igen denne voksende fornemmelse - bliver ret muskuløs i den særdeles lange og knastøre eftersmag.
Der var delte meninger om denne vin. Folk skulle nok lige vænne sig til skarpheden.

FX Pichler Riesling Unendlich 2006
Vel nok østrigs bedste tørre vin. Det er ikke hver dag, man får mulighed for at købe denne. Robert Parker kalder Unendlich for The Chateau Latour of Wachau. Måske lidt vanskeligt at sammenligne, men Chateau Latours enorme dybde har FX Pichler Unendlich i hvert fald også!
Riesling på højt plan, hvilket det også skal være med den pris. En særdeles fokuseret, mineralsk og middelkraftig næse med citrus, litchi, muskat og nødder efterfølges af en smag i verdensklasse. - Intet mindre. Cremet med en fantastisk fylde og en længde, som ikke er set magen. Tør slet ikke tænke på, hvor langt et liv denne vin har. Rygraden i den er enorm.

Så til den halvsøde afdeling med et par tyske kabinett og spätleser. Først en kabinett fra vel nok Tysklands mest kendte vinproducent. Egon Müller, - hvis Eiswein jo er ubetalelig!

Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett 2007
Meget lys farve. Lækker, cremet næse med pære, citrus, hyldeblomst og hvide blomster. I munden en middel krop og en fed, cremet elegance. Med den søde og fede stil er vi helt sikkert på spätlese niveau. Balancen og elegancen bevares helt til det sidste. Flot vin.

Johannishof Berg Rottland Riesling Spätlese 2005
En kraftig næse med nærmest overmodne boytritisagtige toner. Dertil æbler, som har lagt lidt for lang tid på græsplænen, citrus og hyldeblomst. I munden en tyk, cremet fylde med fin elegance, som afsluttes med en lang afbalanceret finish. Næsen bliver for meget af det gode, men rigtig fin vin til prisen.

Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese 2006
Fantastisk elegant riesling! Meget fokuseret og middelkraftig næse med citruskvas, fersken, hvide blomster og mineraler. I munden fantastisk ligetil og en imponerende længde med en uhyggelig præcision. - Dönnhoff er fantastisk!

Inden slutningen på de hvide krydsede vi grænsen til Frankrig for at smage Riesling fra Alsace. Det er meget begrænset, hvad vi har smagt fra Alsace, men denne Zind-Humbrecht var en positiv overraskelse, hvorfor det nok ikke er sidste gang, at vi stifter bekendtskab med disse.

Zind-Humbrecht Riesling Clos Haüserer 2005
Ret mørkgul morgenurin-rieslingfarve, hvilket nogle gange kan kendetegne for meget varme. Vinen her er nu fin.
Lækker næse med moden tropisk frugt - abrikos og fersken, dertil tobak og halvsur sko (på den gode måde). Fuld krop som går over i en lidt aggresiv eftersmag med et lille snert af brændte toner. Ikke 100% afbalanceret, men alt i alt en positiv Alsace-oplevelse, som mange i forsamlingen var helt vilde med.

Slut på de hvide, - også til den røde afdeling. Først en Pinot Noir fra det sydlige New Zealand. - Verdens sydligste vinområde.

Rippon Vineyard 2006, Lake Wanaka
Denne vin blev desværre serveret alt for varm og var derfor særdeles vanskelig at vurdere. Synd og skam. - Bedømmelsen skal derfor tages med et gran salt.
Ret mørk af en pinot-noir at være. Lækker og meget kraftig næse med ribs, marcipan, kaffe og lidt fad. I munden en middel krop med rød frugt og ymer-toner i en lidt ubalanceret stil (skyldes sikkert varmen).
NB: Parker har bedømt den til 95 point!

Dernæst skulle vi prøve en klassisk Bourgogne fra Armand Rousseau. Det er vores første bekendtskab med Armand Rousseau, - men et flot et af slagsen. Armand Rousseau ejer marker en del steder i Gevrey Chambertin kommunen. Blandt andet Clos de Beze, Charmes Chambertin, Mazi Chambertin, Clos St. Jacques mv. Det er klassisk feminin Bourgone på et virkelig højt niveau!

Armand Rousseau Gevrey Chambertin Clos St. Jacques 2004
Lys Bourgognefarve. Hvilken næse! En uhyre feminin og silkeblød duft vælter op af glasset med ribs, stikkelsbær og lidt slagtertoner. Elegance uden lige. I munden igen denne feminine og silkebløde, kølige stil. Saftig og afbalanceret hele vejen igennem. I den lange eftersmag fornemmes en lille syrekant, som på en fremragende måde understreger en klassisk Bourgognevin med balletdansers elegance.

Dernæst til Bordeaux, som det efterhånden er lang tid siden, vi har smagt.

Chateau Grand Puy Lacoste Grand Cru Classe 2003
En kraftig næse med solbær, tobak, cedertræ, chokolade og marcipan. Faktisk en ret flot næse. I munden er vinen derimod lidt mærkværdig. Fuld krop og en lidt varm, uelegant og ubalanceret stil. Stor længde med kraftig tannin. Meningerne var igen delte. Måske trængte man til noget "CAPOWVIN"?
Virker til at være i en lidt mærkværdig fase. - Pauillac-vin skal jo som regel have mange år på bagen. Eller også er årgang 2003 alligevel lidt for varm i Bordeaux? - Vi må se tiden an.

Vores lille "Tour de France" blev afsluttet med to Rhonevine.

Chateau de Fonsalette Cotes du Rhone 2002
Lys og nærmest bourgundisk farve. Kraftig og særdeles speciel næse. Fremtonenede animalske toner med hø, bur, stald og kolort. Dertil røde bær og rugbrød. I munden en flot elegance. Middel krop og et saftigt præg med en middellang eftersmag med lidt syrlige toner og friskkværnet peber.
Noget af det bedste Rhonevin smagt fra den eller elendige årgang 2002.

Pegau Cuvee Reserve Chateauneuf du Pape 2005
Mørk, dunkel og uigennemsigtig farve. Noget lukket næse. Mørk frugt, peber og chokolade fornemmes der dog. I munden starter den meget elegant og blødt, men vokser herefter kraftigt og afsluttes med en eftersmag med vanvittig rivende tannin. - Tænderne falder nærmest ud af munden. Det er en vin med enormt potentiale, men pt ikke i balance og langt fra elegant. Vent 5-10 år!

Point og yderligere information kan ses ved at klikke på den enkelte vine.

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk