Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Stor Californisk smagning på Malling Kro Kommenter denne vinsmagning/nyhed

16-04-2009
| More

Lidt forsinket kommer der en beretning om en herlig Californisk smagning afholdt på Malling Kro. Vinklubbens kendskab til Californisk vin er ret begrænset, hvorfor der for de flestes vedkommende var tale om en øjenåbner for det store alsidige vinland. Der skulle både smages klassiske Napa-vine fra eks. Dominus, Beringer, Caymus og Stags Leap, men også vine fra mere ukendte producenter som eks. Arcadian, Maybach og Hartford Court.


Lørdag den 7. Marts mødte 10 mand derfor op på Malling Kro til en forhåbentlig god oplevelse.

Langt de fleste af vinene var blevet dekanteret flere timer i forvejen.

Vi startede programmet med et sæt vidt forskellige Chardonnay'er akompagneret af en herlig gang tun.

Hartford Court Stone Cote Chardonnay 2005
Lys gullig farve. Kraftig næse med citrus, nødder, smør og sekundære velintegrerede fadtoner. I munden særdeles koncentreret og samtidig smidig og elegant. Meget burgundisk i stilen og virkelig flot sammensat. Imponerende meget Chardonnay for skillingen!

Brewer Clifton Mount Carmel Chardonnay 2006
Varmere gul i farven end Stone Cote i naboglasset. Kraftig næse med citrus, vingummi og en sekundær brændt tone. Den imponerende koncentration går igen i smagen. Desværre er den lidt for voldsom og ikke umidbart i balance. Finishen er imponerende lang, men igen fornemmes en brændende alcoholisk tone. Giv tid...

En flot start, hvor Stone Cote virkelig imponerede.

Dernæst til Pinot Noir. Denne delikate drue, som Californien producerer alverdens afspejlinger af. Både elegante burgundiske samt varme og alkoholiske af slagsen. - Først den (forholdsvis) lette afdeling.

Arcadian Sleepy Hollow Pinot Noir 2005
Lys rød farve. Lækker og middelkraftig næse med ribs, stilke, skovbund og slagternuancer. Blid og delikat i stilen. I smagen en anelse voldsommere end næsen antyder, men dog stadig rigtig flot. Starter silkeblødt og vokser så herefter for til sidst at blive lidt for stilket. Alt i alt en flot vin i en burgundisk stil og meget elegant af en USA Pinot Noir at være. Potentiale har den helt sikkert også!

Hartford Court Seascape Pinot Noir 2003
Lys rød farve. Lækker næse med røde bær og ymer. Næsen mangler umidbart lidt koncentration, men det man fornemmer er lækkert. I smagen starter den med en silkeblød tekstur, men vokser ligesom Arcadian kraftigt. Faktisk vokser den langt mere progressivt end Arcadian ved siden af. I eftersmagen kapper det lidt over og den bliver en anelse ubalanceret. Der var delte meninger om denne vin. Nogle var vilde med vinens forskellige ansigter, andre var knapt så begejstrede.

Og dernæst til det lidt tungere Pinot Noir skyts som blev smagt til en forret med Fois Gras - / andeterrin.

Calera Ryan Wineyard Pinot Noir 2004
Flot rød farve med klar kant. Særdeles ren og middelkraftig næse med jordbær, tobak og sekundære urter. Flot og indbydende. I smagen savner man desværre noget frugt. Syren er meget fremtrædende, grøn, spids og stilket. Ret koncentreret og lang, men ikke super-elegant.

Brewer Clifton Mount Carmel Pinot Noir 2006
Rubinrød gennemsigtig farve med klar kant. Voldsom næse med røde bær, lakrids, bolscher, anis og sødme. En anelse frygtindgydende... :) I munden en enorm koncentration og en ligeså enorm eftersmag. Man fornemmer noget rød frugt, men ellers overdøver en noget brændende alcoholisk tone næsten det hele. Voldsomt koncentreret vin, som mangler nogle ben at stå på.

Brewer Cliftons vine er efterhånden blevet smagt en del gange. Erfaringerne siger, at de har godt af nogle år på bagen. Læs evt. om Brewer Clifton smagningen på Restaurant Paustian her.

Det var nu slut med Pinot Noir vinene, hvorfor der blev skiftet spor. Vi skulle nemlig til de vine som Californien er mest kendte for. Nemlig deres Cabernet Sauvignon basere vine, som for de fleste tilfælde kom fra Napa.

Første sæt var den nye kultvin Maybach Materium mod en af de mest kendte Napa klassikere, Stags Leap.

Maybach Materium, Napa Valley 2005
Anden årgang som er produceret af denne vin. Maybach er nærmest på vej mod kultstatus. Dette tildels pga. Robert Parkers begejstring for vinen.
Mørk rød, næsten sort farve med en lyserød kant. Wauuuw en næse. Særdeles kraftig og samtidig super elegant med solbær, lakrids, blyant, chokolade og mineraler. I munden en flot koncentration. Igen fornemmer man mørk frugt og lidt sødme som bliver opvejet af en robust syre. Eftersmagen er på over 1 minut og understreger på flotteste vis en helt fantastisk vin med et enormt potentiale. Nogle havde denne som aftenens bedste vin. I forhold til tilsvarende kvalitet i Bordeaux, er der jo nærmest tale om et røverkøb.

Stags Leap FAY, Napa Valley 2004
En af de klassiske Napa producenter, hvis vin i 1976 vandt den berømte Paris-smagning (The Judgement of Paris), som virkelig satte Californisk vin på verdenskortet!
Flot rød, gennemsigtig farve. Middelkraftig og super elegant næse med røde bær, tobak og ymer. Ikke samme koncentration som Maybach i naboglasset, men denne spiller mere på de delikate toner og er vel egentlig mere "Bordeaux-agtig" end Maybach. I munden går de røde bær igen. Saftig og flot sammensat vin med en lækker spænstig syre. Mums.

To vine som på hver sin måde viste sig fra sin bedste side.

Dernæst til et par vine, som blev serveret hver for sig. Begge nydt til en herlig rustik "herre-lammeret".

Beringer Private Reserve, Napa Valley 2001
Lys rød gennemsigtig farve. Bordeauxagtig næse med røde bær, chokolade, og pibetobak. Elegant, rustik og nuanceret! Munden lever flot op til næsen. Her er ikke tale om en bullerbasse, men en virkelig delikat og afbalanceret sag med en fantastisk sprød syre og en imponerende længde. Rigtig flot præstation fra denne Napa-kæmpe!
Bred enighed om, at der her var tale om en klassevin og vel egentlig en fantastisk køb til prisen. Et par stykker havde den som aftenens bedste.

Dernæst til Californiens svar på Chateau Latour. Sammenligningen skyldes vinens mineralske udtryk og enorme potentiale.

Ridge Monte Bello, Santa Cruz Mountains 1996
Flot popurrød farve. En fantastisk indbydende næse med lag på lag af nuancer som flyver forbi. Mørke bær, blyant, marcipan og mineraler for at nævne nogle. I munden er vinen et stuideeksempel i, hvordan frugt og syre skal kombineres. Nærmest på niveau med en Bordeaux 1. Cru fra en god årgang, - dog til 1/4 af prisen. Enorm koncentration, men samtidig helt fantastisk knivskarp og afbalanceret. Virkelig flot vin, som er tæt på det perfekte. Også sidder man endda med en fornemmelse af, at vinen med tiden rummer mere... Vel alt i alt aftenens bedste vin.

Herefter skulle der smages et par modne vine. Begge fra producenter, som er kendetegnet ved at producere vine, som minder meget om stilen i Bordeaux.

Caymus Special Selection, Napa Valley 1992
Klar rød, gennemsigtig kulør. I starten en anelse lukket næse, som med tiden i glasset åbner mere og mere op. Ikke særlig kraftig, men ret elegant med røde bær, jord, jern og tobak. Flot afbalanceret i munden. Middel koncentration med en saftig (stadig ret fremtrædende) syre og en middellang afrundet eftersmag. Ret elegant og kølig vin, som måske lige mangler det sidste for at få en op at ringe...

Dominus, Napa Valley 1991
Lys rød gennemsigtig farve. Næsen er simpelthen det mest fantastiske man kan forestille sig. - Ren 100 point med lækre røde bær, tobak, læder og diverse krydderurter. - Alle disse nuancer som normalt kendetegner en lækker moden Bordeaux. Smagen er lækker, men lever ikke helt op til næsen. Feminin i stilen og en silkeblød tekstur. (Man kan godt fornemme, at manden bag vinen har sine rødder i Pomerol. - Christian Moueix fra selveste Petrus). Man savner desværre lidt dybde i midten, hvor smagen synes at dø lidt hen. I eftersmagen kommer den dog tilbage, hvor man igen fornemmer den silkebløde, elegante stil med en saftig syre, som er flot kombineret med krydrede rustikke toner og røde bær.

Det var aftenens sidste Cabernetbaserede vine. Og vi skulle nu til sidst smage nogle svulstige vine fra Sine Qua Non. SQN er pt. en af de mest omtalte producenter i Californien.

Sine Qua Non Atlantis Grenache 2005
Voldsom mørk rød farve. Enormt koncentreret og parfumeret næse med tonsvis af mørk frugt, salmiak, lakrids, kaffe, sødme og en anelse sprit. I munden går koncentrationen igen. Og fra lige at have smagt Dominus, er dette den totalt omvendte verden! Blød tekstur med en enorm fylde og en vanvittig lang og mættende eftersmag. Imponerende vin, som bliver en tand for koncentreret og sød.

Sine Qua Non Atlantis Syrah 2005
Samme voldsomme farve som Grenache versionen ved siden af. I næsen igen en imponerende koncentration, men denne er lige en kenne mere elegant. Her er lag på lag af mørk frugt, chokolade, vanilie, kærnemælk (som man så ofte finder i Syrah) og sødme. I munden en silkeblød tekstur. Massiv frugt og en imponerende lang eftersmag. Sødmen fornemmes igen. Mere elegant end SQN Grenache, men igen en meget mættende vin, som man ikke drikker flere glas af.

Et voldsomt sæt som lige satte den sidste mæthed inden desserten. Puhada!

Foruden den lækre dessert sluttede vi aftenen af med lidt Asti, øl og det der nu hører til.

Malling Kro formåede igen i år at bidrage til, at smagningen alt i alt blev en helt fantastisk begivenhed som vi sent glemmer.

Læs evt. om sidste års store Italien - Spanien smagning samme sted, hvor vi blandt andet smagte Soldera Casse Basse, Salvioni Brunello, Flor de Pingus og Vega Sicilia Unico.

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk