Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Tip en 13er blindsmagning Kommenter denne vinsmagning/nyhed

20-09-2009
| More

13 vine var på programmet denne aften i København, hvor værten havde inviteret til en blindsmagning af en blandet landhandel af vine. Nogle specielle af slagsen og nogle som burde kunne gættes. "Burde" er en ting, men at gætte dem er en anden! Og at der så var tale om en række kendte producenter som eks. La Chablisienne, Huet, Dönnhoff, Jean Grivot, Felsina og Vieux Télégraphe, gør jo ikke gætteriet mindre pinligt.


Dette var en smagning jeg var inviteret til udenfor Vinklubben Lafits regi, hvorfor notaterne står for egen regning.

Vi mødte op kl. 18:00, - i hvert fald de fleste af os. En enkelt deltager havde dagen inden deltaget i en særdeles våd polterabend, så hans forsinkelse må siges at være OK. At han så endte op med at vinde gættekonkurrencen, er vel nærmest mere pinligt for os andre. Især når man tænker på, at han ved ankomsten lignede en, der netop havde kastet op i en postkasse. :-)

Vi startede aftenen med en mousserende. En virkelig lækker sag, især til prisen.

Raumland Cuvée Prestige Chardonnay 2004
Frisk, pleaset og ret intensiv næse med citrus, gær, rugbrød og mineralitet. I munden går friskheden igen. Starter lidt vandet og overfladisk, men vokser herefter flot. Eftersmagen er lang med syrlige limefrugter og en rank syre. En flot præcis vin og alt i alt en rigtig positiv overraskelse.

La Chablisienne, Chablis Grand Cru, Grenouilles 2000
Lidt mørkere i farven end den foregående Raumland. Flot og fed næse med smør, nødder, mineralitet og svampede alderstegn. En spændende bouquet, som smagen desværre ikke lever helt op til. For mens næsen var relativt kraftig, er smagen mager og noget udvandet. Eftersmagen er dog relativt lang. Burde vel egentlig have været drukket for et par år siden?

Nogle formåede faktisk at gætte den. Jeg selv var i Bourgogne, men IKKE i Chablis.

En mere stringent vin blev nu hældt i glasset.

Domaine Huet Clos du Bourg Sec 2005
Lys gul farve. Frisk og præcis næse med citrus, lime og abrikos. I smagen igen rank med en skarp (grænsende til det smertende) syre og en lang rank finale. Flot, præcis og afbalanceret sag.

Mit gæt er vel ligegyldigt. Vinen var fin, og det er vel det vigtigste. (Skal jeg jo sige)

Dönnhoff Norheimer Dellchen GG 2007
Lys gullig farve. Meget fast og rank næse med citrus, græs og knivskarp mineralitet. - Regnvejr, våde sten mm. I munden en middel krop. Super præcision og en imponerende lang eftersmag med en flot velslebet syre! Meget afbalanceret og ikke mindst skarp vin.

Så fik vi afsluttet de hvide med manér. Flot, flot vin.

Næste vin på bordet tog jeg helt fejl af. Jeg var helt overbevist om, at der var tale om en Sangiovesebaseret vin.

Roda Reserva 2004
Rød gennemsigtig farve. Flot næse med kirsebær, chokolade, kaffe, lidt fad og vanilie. I munden starter den lidt anonymt og glat, men vokser i glasset, hvor de røde bær og kaffe er de mest fremtrædende elementer. Eftersmagen er særdeles lang og knastør. For mig ikke 100% i balance, men til trods for det en rigtig spændende vin.

Måske man skulle til at eksperimentere lidt med Rioja. Interessant var vinen i hvert fald!

Næste vin på bordet var en noget anden type.

Almaviva Concha Y Thoro 2001
Mørk rød farve. Kraftig, dyster og mørk næse med lakrids, mørk frugt og sekundært grøn peber. - En anelse pumpet i stilen. I smagen en glat tekstur med en lang og knastør maskulin finish. Lidt mainstreamagtig og for mig ikke den mest mindeværdige vin.

Jeg fornemmede de Cabernetagtige grønne toner. Men at der var tale om Rothschild familiens chilenske joint venture med Concha Y Thoro, var jeg ikke i nærheden af at gætte.

Nordlund, Dansk Vincenter 2006
Mit første bekendtskab med Nordlund, som vel regnes for Danmarks bedste vin? Selvom det ikke siger så meget, så er det helt sikkert også den bedste danske vin, jeg til dato har smagt. Faktisk gættede jeg på, at der var tale om en Toscansk Sangiovese. Av for den!
Nok om det, nu til vinen:
Meget mørk og moderne farve med næsten popur kant. På farven skulle man absolut ikke tro, at der var tale om en dansk vin. En ret kraftig næse med mørk frugt, urter og medicinskab efterfølges af en smag med en fin tekstur, middel krop og en middellang saftig eftersmag. Generelt saftig, sprød og vel egentlig ret lækker.
En positiv overraskelse, selvom man nok ikke skal tage prisen i betragtning.

Spændende vin, selvom det må siges at være noget lusket med en dansk vin i en blind smagning. (gangster!)

Jean Grivot Vosne Romanee 1. Cru Suchots 2005
Rød gennemsigtig kulør. I starten en meget lukket næse, som virkelig skal have tid til at komme i omdrejninger. Jeg lod den stå en times tid i glasset, og først da begyndte man at fornemme lidt rød frugt, kaffe og lakrids. Helt i omdrejninger kom næsen dog aldrig. I munden en fantastisk fløjlsblød tekstur med kaffe og lidt krydrede elementer. Tanninerne er særdeles robuste og eftersmagen imponerende lang. En vin med et langt liv foran sig, men pt. ALT for ung.

Området blev vist gættet af de fleste, men at der var tale om en Grivot i den stor årgang 2005, var ingen vist klar over.

Endnu en spændende sag kom på bordet. Denne med noget mere alder end foregængeren.

Braida Bricco dell'Uccellone Barbera d'Asti 1998
Lækker og ret udviklet næse med røde bær, tobak og grøn peber. Fløjlsblød tekstur med rød frugt og en lækker saftig elegance. Måske lidt svag på tannin og vel egentlig lidt FOR moden, men lækker balance... også disse herlige modne elementer. Mums. En vin jeg satte stor pris på.

Næste vin var en, for mig, ret kendt en af slagsen. Faktisk har jeg smagt den 2-3 gange indenfor det sidste års tid. Formåede jeg at gætte den? - Hvad tror i selv! :(

Felsina Chianti Classico Riserva Rancia 2001
Rød gennemsigtig kulør. Virkelig flot næse med saftige kirsebær, chokolade, skovbund og sekundært medicinskab. Ret intensiv og super elegant. I munden herlige, saftige røde bær og en sprød syre. Middel krop og en lang elegant finish. En virkelig flot og afbalanceret vin, som stadig har et langt liv foran sig.

En vin som jeg sætter virkelig stor pris på. Jeg synes at denne årgang 2001 bliver bedre og bedre. Det bliver i hvert fald spændende at smage den om ca. 5 år, hvor den sikkert er ved at være på toppen.

Vieux Telegraphe La Crau Chateauneuf du Pape 2001
Rød gennemsigtig farve. Kraftig og parfumeret næse som først stank langt væk af sure sokker og hø. Med tiden røde bær, tobak, kærnemælk og animalske elementer, hvorfor den egentlig gik hen og blev rigtig lækker! I munden en middel krop. Absolut ikke en Neuf i den pumpede stil, men ren og elegant med en fin blød tekstur. Eftersmagen er lang, og man fornemmer her igen lidt landlige og støvede toner. Flot og klassisk Chateauneuf. Mums!

Lækkert med en klassisk, upumpet Chateauneuf. En vin hvis oprindelse de fleste gættede. Så vidt jeg husker, var der end da et rigtigt producent gæt.

Nu til en mere pumpet en af slagsen.

Allegrini Amarone 2000
Mørk rød tæt farve. Krafitg sødlig næse med sveske, rosin, støv, lak og medicinskab. For voldsom og alt for sød. I munden går sødmen igen. Teksturen er egentlig fin og viskositeten ret tyk, men de sødige rosiner og varme svesker bliver lidt for meget af det gode. Længden og koncentrationen fejler ikke noget, men just elegant er det ikke.

Alle var vist i "Amaroneland" her.

Sidste vin i blindekonkurrencen var en sødlig sag.

Jos. Christoffel jr. Ürziger Würzgarten Beerenauslese 1976
Tyk ravgylden kulør. Kraftig næse med petroleum, moden pære samt ananas. Stor koncentration i munden med en fed viskositet. Ikke så syrerig igen, men til trods for det bliver vinen aldrig vammel. Faktisk en flot koncentreret og ikke mindst afbalanceret vin.

Sidst vin var udenfor det officielle program. Og ovenpå den søde, var denne noget vanskelig at smage. Tak Hr. Hansen.

Keller Hubacker 2008
Særdeles lys gullig farve. I næsen fornemmes straks en knivskarp og syrerig sag. Det er ikke verdens mest kraftige næse, men den kalkede mineralske stil, kan man ikke tage fejl af. Smagen er uhyre rank og samtidig særdeles koncentreret. Syren smertende og eftersmagen bliver ved og ved. En meget præcis sag, som fortjente en bedre skæbne.

14 vine på en søndag aften, det er ski da herligt. Tak for invitationen og behageligt værtsskab.

// Henrik Ehlers

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:


vedr: Tip en 13er blindsmagning

af: Tømmer-Claus

Hov hov mester

Grivot Suchots 05 blev kaldt fra den billige ende af bordet ;-)

Denise troede, det var Kirchspiel, han havde medbragt, men det viste sig ved nærmere eftersyn at være Hubacker 08, men han havde i det mindste producent og årgang korrekt - stor klasse, når man serverer en blinder... :-)

LOL

af: Henrik

Øøøøh var Dennis med dig til polterabend dagen før?
Iøvrigt nice skudt mht. Grivot. Jeg selv gættede hverken Vosne eller for den sags skyld 2005!

Jeg retter det til Hubacker!


ehlers.dk