Vinanmeldelser og smagsnotater - vinklubben Lafite
Sitemap 
Home | Nyheder / vinsmagninger | Om vinklubben | Vintest | Arrangementer | Vintips | Vinlinks | Blog | Forhandler | Kontakt | Login
  Nyhedsarkiv | Nyhedsmail |

Vinsmagning i pinsevarmen, Riesling, Barolo, Brunello og KELLER! Kommenter denne vinsmagning/nyhed

06-06-2009
| More

Pinsen 2009 blev en mindeværdig pinse. Husket for det helt fantastiske vejr, men først og fremmest for en imponerende smagning med nogle flotte tyske Riesling vine, nogle Brunelloer som aldrig helt fandt fodfæste, en imponerende Eiswein fra Emrich-Schönleber, også lige den vanvittige række af Hans Peter Kellers søde portefølge fra årgang 2008. 30 vine, helt fantastisk mad og efterfølgende ødelagte tænder!


Dette er ikke en smagning afholdt af selve Vinklubben Lafite. Men en beretning fra en smagning, hvor jeg som eneste mand fra vinklubben deltog.

Smagningen startede en flot sommerdag kl. 16 i Bagsværd, hvor en venlig og vinbegavet bekendt havde budt op til dans.

Der var egentlig tale om en BYO (Bring Your Own) smagning, hvor hver deltager skulle medbringe to flasker vin, hvortil værten ville sørge for lidt mad. "Lidt mad", må siges at være mildt sagt. For antallet af madoplevelser var næsten lige så vanvittigt som antallet af vine.

En BYO med to flasker pr. mand blev det dog aldrig til. Folk kan aldrig styre sig. Kun få medbragte to flasker, andre tre, nogle fire og en enkelt medbragte 10! Heriblandt alle de søde vine fra en af tysklands pt. mest omtalte vinproducenter i årgang 2008. - Hans Peter Keller.

Som opvarmning mens man ventede på folk, blev der smagt følgende vine. Vine som jeg ikke har taget noter på, idet de blev indtaget som en slags "forvine" mens nogle var i køkkenet, andre hjalp til borddækning, optænding af grill osv osv.

- Maximin Grünhaus Abtsberg Riesling Spätlese 1990
- Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Champagne Brut
- Emma 2007 – Dansk vin
- Salwey Oberrotweiler Kirchberg Weissburgunder Spätlese Trocken *** 2004

Herefter sad folk ved bordet. Og den ene vin efter den anden (og den ene herlige pizza efter den anden!) blev nu sat på bordet.

Meo-Camuzet Hautes Cotes de Nuits Blanc 2004
Lys gul farve. Ret indbydende og elegant næse med citrus, røg, lakrids samt kridt og kalk. Middel krop med en lækker crispy syre. Ligetil, afbalanceret og letdrikkelig. Lækker vin, men savner lidt dybde.

Alzinger Gruner Veltliner Smaragd Steinertahl 2007
Lys gullig farve. Speciel næse med fremtrædende gul vingummibamse, lakrids, fennikel og Kung Fu is (som en deltager nævnede). Middel krop med en cremet fylde og en ret lang eftersmag, hvor man fornemmer nogle krydrede toner.

Johann Ruck Iphofer Julius-Echter-Berg Riesling Spatlese GG 2007
Særdeles lys i farven. Herlig elegant og ret kraftig næse i en mineralsk og yderst præcis stil. Starter flot i smagen med en velslebet skarp syre, hvor man får indtrykket af en god struktureret vin. Eftersmagen bevarer ikke helt den positive oplevelse. Her fornemmes varme og nogle tunge træagtige toner, som desværre får vinen til at fremstå lidt ubalanceret. Det startede eller flot, rigtig flot endda!

Georg Mosbacher Deidesheimer Kieselberg ’Grosse Hohl’ Riesling GG 2007
Lys gul farve. Duften er noget sky i det, men det man fornemmer er rigtig godt. Her er citrus og knivskarp mineralitet. I munden knastør, rank og en herlig bidende syre. Flot afbalanceret og ikke mindst præcis vin.

Så var vi ligesom igang. Maden væltede ind på bordet. En gavmild deltager syntes at de lækre bruschetta skulle have følgeskab af en champagne.

David Léclapart L’Apôtre Blanc de Blancs 2002
Ret intensiv og bredkskuldret næse med lakrids og gær. I munden meget ung med en herlig stram syre. Dog pt. lidt vanskelig at blive klog på, men en Champagne som bliver spændende at følge, for potentialet er der. Udviklede sig ikke synderligt med 45 min i glasset...

Vi kørte videre med nogle tørre rieslings og niveauet steg lige et par grader.

Heymann-Lowenstein Winninger Uhlen ‚Roth Lay’ 1. Lage 2007
Ret mørk gul farve, alderen taget i betragtning. Fantastisk lækker og kraftig næse med citrus, mineraler og sødme. I munden stor koncentration og samtidig cremet med højt ekstraktindhold. Bliver en anelse bøffet i stilen og ikke så lineær, som næsen ellers lagde op til. Eftersmagen er vanvittig lang og der fornemmes en flot syre. Kræver sin tid.

Keller Morstein Riesling GG 2005
Særdeles lys gul farve. - Næsten helt klar. Ren og præcis næse med citrusskal, vådt uld og ikke mindst mineralitet. Ikke så kraftig en næse, men en ungdommelig duft hvor præcision og renhed er i fokus. Smagen lever flot op til næsen. Herlig fylde og vildt ekstraheret med en fantastisk lang og afbalanceret eftersmag. Meget ungdommelig, men fantastisk vin.

Georg Breuer Nonneberg Riesling 2007
Lys gul farve. Meget ren og elegant næse med citrustoner, svømmehal og knuste sten. I munden knivskarp elegance. Lidt æble og citrustoner, men ellers er det som at sutte på en regnvåd sten. Og eftersmagen... Ja, imponerende lang og afbalanceret. Flot.

Alzinger Riesling Smaragd Steinertal 2007
Lækker og indbydende næse med æble, citrus, stål og sekundært sæbe. Ikke den mest kraftige næse, men fin elegance og meget behagelig. I munden cremet, nemtdrikkelig med en fin balance. God vin, som desværre havde det lidt vanskeligt efter den kvinskarpe Nonnenberg.

Solen dansede og humøret var højt. Maden blev nu lidt kraftigere, hvorfor det var tid til de røde. Vi startede med en ret skuffende Gevrey Chambertin, som jeg vel og mærke selv havde med. HRMPF!

Dennis Mortet Gevrey-Chambertin Au Velle 2003
Mørk rød farve. Moden og lidt varm næse med mørk frugt, fad, julekrydderi og en anelse mineralitet. I munden stor koncentration, men igen varme og ristet fad. Teksturen er silkeblød, men fadpræget og den varme frugt overdøver desværre det meste. Ikke meget Bourgognevin over den og vel egentlig ret skuffende.

Herefter diskede værten op med aftenens eneste oversøiske vin.

Kingsley Estate Gimblett Gravels Syrah 2001, Hawkes Bay New Zealand
Rød gennemsigtig farve. Ikke typisk oversøisk næse. Ret kølig i stilen med rød frugt, stald, skovbund og lidt Cab Franc agtige grønne elementer. I munden en middel krop med en saftig syre. Ikke den vilde dybde, men ret lækker og forholdsvis nemt drikkelig og sammensat.

Nebbiolofreaken kom nu frem i bussen. :)

Cavallotto Barolo Bricco Boschis Riserva‚ Vigna San San Giuseppe 1993
Lys rød gennemsigtig farve. Lækker næse med røde bær, stald og skovbund. Ikke den mest kraftige af slagsen, men elegant og bare... ja, slurpagtig. I munden en middel krop med en saftig syre og en silkeblød tekstur. Ikke den vilde dybde, men bare elegant og afbalanceret sag, som højst sansynligt ikke udvikler sig yderligere. - Drukket til blomkål og svinekæber, hvor den spillede fantastisk!

Dernæst 3 x Brunello.

San Polino Brunello Di Montalcino 2001
Mørk rød farve. Kraftig næse med mørk frugt, chokolade, urter, støv og ristet fad. Meget moderne i stilen og umidbart ikke en duft jeg sætter synderligt pris på. I munden en god koncentration, tør og ristet i stilen. Stadig med fadpræg, men efter min mening bedre i smagen end i duften. Lang, lang eftersmag, men ret moderne i stilen og ikke synderligt elegant af en Brunello at være.

Caprili Brunello di Montalcino 2004
Ret mørk rød farve. Tilsnappet næse med lidt rød frugt, kirsebær, pibetobak og lys chokolade. I munden knastør og uhyggelig ung. Syren er rå og vinen meget vanskelig at gå til nu. Potentialet er der dog, og vi ser frem til gensyn om + 10 år!

Caprili Brunello di Montalcino Riserva 2001
Forholdsvs mørk rød farve. Indbydende næse med røde bær, hvid chokolade, rosiner og tobak. I munden en virkelig elegant tekstur, som ret hurtigt bevæger sig over i en knastør og purung stil. (På trods af en meget lang dekantering). Eftersmagen er lang, igen med en ret barsk tannin. Spændende vin med et enormt potentiale. Men, som 2004'eren, alt for ung lige nu.

Mørket var nu faldet på, hvorfor vi gik indenfor. - Der var stadig 10 vine igen!

Endnu en Barolo:

Roagna Vigna Rionda Barolo 2004
Dyb rød gennemsigtig farve. Lækker næse med rød frugt, lakrids, tjære og jern. I munden ret tilgængelig af en ung Barolo at være. Hele vejen igennem er teksturen silkeblød, hvorfor nogle synes den var for endimmensionel? Der var i hvert fald delte meninger om den. - Jeg selv satte stor pris på den og nød dens silkebløde elegance. Eftersmagen er lang og her fornemmes et lille, lækkert syrebid.

Hr. Hansen var ved at være klar til et sandt Keller bombardement. Inden da blev der lige serveret et par stykker mere...

Karlsmuhle Kaseler Nies’chen Riesling Auslese 1999
Lys gullig kulør. Lidt mærkværdig næse med mitrus, en anelse petroleum og lak. Ren, klassisk og letdrikkelig i munden, men måske med en lille fejl. (hvilket åbenbart var tydeligere dagen derpå). Ikke aftenens mest mindeværdige vin.

Emrich-Schonleber Monziger Fruhlingsplatchen Riesling Eiswein 2007
Næsten helt klar gullig og tyktflydende kulør. Wauuw en næse. Koncentreret med citrus, ananas, hvide blomster og limeskal. I munden en imponerende koncentration og samtidig en uhyggelig ren syre. Tyktflydende viskositet og en længde der hænger ved i uendeligheder. Fantastisk! Tak Barrique!. ;-)

Også til Keller-porteføljen! Bemærk at noterne ikke er så fyldestgørende. - Jeg var ved at være slidt!

Keller Westhofener Morstein Scheurebe Auslese 2008
Lys, klar kulør. Koncentreret og speciel næse med asparges, skovmærke, ler og gran. Fantastisk sødme (ligger langt over Auslese-niveau) og en imponerende kraftig og samtidig ren og præcis syre. Eftersmagen varer ved og ved.

Keller Monsheimer Silberberg Rieslaner Auslese 2008
Lys klar kulør. Ikke den mest givende næse, men et lækkert mineralsk udtryk kombineret med asparges. I munden derimod fejler koncentrationen ikke noget. Syren er faktisk mere vild end den forrige Scheurebe. Samtidig har vinen en cremet elegance og forekommer meget rank og ren. Eftersmagen er igen fantastisk lang og til slut fornemmes nogle syrlige toner.

Keller PIUS Beerenauslese 2008
Lækker og ret koncentreret næse med citrus og ananas. Og igen denne aspargestone. Meget ren og elegant. I munden ultra koncentreret og samtidig en smertende syre.

Keller Monsheimer Silberberg Rieslaner Beerenauslese 2008
Lys klar farve. Herlig ren og rank næse med grønne urter, hvide blomster, citronmelisse og ikke mindst mineralitet! I munden igen denne enorme, fede koncentration kombineret med en helt imponerende ren syre. Imponerende længde og i det hele taget imponerende vin.

Keller Monsheimer Silberberg Rieslaner Trockenbeerenauslese 2008
Igen en speciel næse med asparges. Denne gang kombineret med et lille boytritissnert. I munden den vildeste viskositet, jeg til dato har set. Så fedtet og tykt, at det slet ikke er til at fatte. Når man har slugt den første tår, slikker man lige tænderne og tager en tår mere! - Imponerende vin og et mareridt for tænderne!!!

Keller Westhofener Morstein Riesling Auslese *** 2008
Nok den mest koncentrerede og fede Auslese jeg til dato har smagt. Næse med asparges, honning og hvide blomster. Vild koncentration og intensitet i munden og egentlig intet med en Auslese at gøre. Vild syre og vild eftersmag. Wauw!

Keller Westhofener Kirchspiel Riesling Beerenauslese 2008
Lækker næse med ananas og asparges. Igen enormt koncentreret, men samtidig ret nem at drikke og forekommer på trods afkoncentrationen ret afbalanceret. Længden vil igen ingen ende tage.

Keller Westhofener Kirchspiel Riesling Trockenbeerenauslese 2008
Lys, transparent kulør. Tætpakket næse med søde ananas og peanuts. I munden igen denne ufattelige koncentration og en viskositet, som man sjældent oplever. Vild, vild vin... Koncentrationen kan nok skræmme nogle.

Beklager hvis noterne til sidst blev lidt slørede. Men folk forstår vel. For anden weekend i træk, måtte jeg, pga. forhøjet syre - og sukkerindhold i munden, børste tænderne i smerte. Hvad gør man ikke for en omgang god vino.

Herfra skal der lyde en stor tak. Først og fremmest til værten, som altid formår at gøre en smagning mindeværdig på en afslappet facon, men også til alle de glade og gavmilde givere. Især Hr. Hansen. ;-) Også lige til kokkene, som igennem hele aftenen serverede mad i verdensklasse.

// Henrik Ehlers

Kommenter denne nyhed / smagning

Tilbage til nyhedarkivet

Brugerkommentarer:ehlers.dk